Mediacritica.md: Portalul Omniapres.md nu a publicat nicio știre despre anunțul șefei statului. Regretăm

La data de 18 martie, președinta Maia Sandu a susținut o conferință de presă la care a anunțat că solicită Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, transmite mediacritica.md.

Unele instituții de presă au omis această noutate de interes public, dar au scris în schimb știri care conțin opinii critice despre referendum, procedeu prin care se manipulează consumatorii de informație.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Portalul Omniapres.md, bunăoară, nu a publicat nicio știre despre anunțul șefei statului, titrând în schimb: „PLDM: Organizarea unui referendum legat de viitorul nostru comun este mai mult decât irațională”. Știrea reprezintă, de fapt, un comunicat de presă al unei formațiuni, în care inițiativa este criticată.

Omiterea știrilor despre anunțul nemijlocit cu privire la referendum și publicarea unor știri ce transmit în exclusivitate opinii critice la subiect și din care lipsește contextul este un procedeu ce nu corespunde pe deplin misiunii mass-media de a servi interesului public. Am explicat ce înseamnă interes public la rubrica PeÎnțeles.

Iar cu privire la omisiune ca tehnică de manipulare, expertul media Ion Bunduchi explica anterior, în cadrul unei ediții Podcast cuMinte, că „tăcerea, este o altă tehnică de manipulare și se manifestă atunci când există un eveniment de interes public, iar mass-media ori o parte din mass-media nu reacționează, nu-l reflectă, îl neglijează, îl ignoră și, vorba americanilor, dacă a căzut un copac în pădure și nimeni nu a scris despre asta înseamnă că acel copac nu a căzut. Așa e și aici dacă a fost un eveniment important și nimeni nu ne-a spus despre asta. Utilizând tehnica de manipulare tăcerea nu s-a întâmplat evenimentul și vă dați seama dacă este un eveniment vital. Bunăoară, s-a dărâmat damba unui lac de acumulare și apa riscă să vină peste noi și nu ni se spune, deci e și periculos. În cazul acesta, informația chiar este vitală pentru cei care stau în calea apelor. Iată cam ce valențe au aceste tehnici de manipulare, de la lucruri jucăușe sau neimportante, până la niște lucruri tragice”.

Portalul Omniapres.md regretă omiterea din neatenție a acestui subiect. De asemenea, atragem atenția Media critica, echipa noatră a urmărit cu atenție conferința de presă a Maiei Sandu, fapt ce vă propunem să urmăriți materialele video de mai jos – o abordare la fel de interes public.

Promitem să acordăm mai mult timp activităților de interes public.

Portaluri ce au ales „să tacă” despre solicitarea privind referendumul de aderare la UE, dar au publicat opinii critice despre inițiativă

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica