Polonia: fermierii blochează drumurile protestând împotriva importurilor ucrainene și a regulilor UE

Fermierii polonezi au instituit din nou blocaje în toată țara miercuri, opunându-se importurilor de produse agricole din țări terțe și împotriva măsurilor de mediu din Uniunea Europeană, scrie Le Monde

Din februarie, fermierii blochează punctele de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva concurenței pe care ei consideră neloială cu sosirea mărfurilor din Ucraina, țară sfâșiată de război.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Săptămâna aceasta și-au extins protestele la granița cu Germania. „Peste 580 de demonstrații sunt planificate astăzi în toată Polonia, la care se așteaptă să participe aproape 70.000 de oameni ”, potrivit unui comunicat al poliției.

Nu vom renunța până când cerințele noastre nu vor fi îndeplinite pe deplin ”, au asigurat organizatorii într-un comunicat de presă.

Ucraina și-a văzut sectorul agricol și principalele rute de export prin Marea Neagră paralizate de invazia rusă din 2022. Pentru a ajuta Kievul din punct de vedere economic, Bruxelles-ul a eliminat taxele vamale la mărfurile în 2022 ucrainenii care tranzitau prin UE. În cursul nopții de marți spre miercuri, țările UE și Parlamentul European au convenit să plafoneze anumite importuri agricole ucrainene scutite de taxe vamale – ouă, carne de pasăre, zahăr, dar și ovăz, porumb și miere –, răspunzând unui motiv de furie din sector. Cu toate acestea, plafonarea n-a inclus grâul și orzul.

Rusia câștigă războiul global al cerealelor și întoarce țările UE împotriva Ucrainei în acest proces, scrie Politico

Fermierii din toată Europa au ieșit în stradă în acest an, convinși că produsele ucrainene ieftine care se revarsă peste graniță sunt de vină pentru necazurile lor.

Protestele în masă au forțat guvernele UE de la Varșovia la Paris să facă concesii uriașe fermierilor și au făcut ca legăturile politice ale Kievului cu aliații săi occidentali să ajungă la cel mai slab de la invazia pe scară largă a Rusiei în urmă cu doi ani.

Președintele rus Vladimir Putin, recent reales, probabil că își freacă mâinile de bucurie. La urma urmei, el este adevăratul creier din spatele crizei.

Principalul motiv pentru care fermierii din UE nu își pot vinde propriile mărfuri în acest an nu are nimic de-a face cu Ucraina și uriașul său sector agricol.

În schimb, Rusia, a cărei producție agricolă record – și exporturile mondiale – au dus prețurile recoltelor până la punctul în care fermierii de pretutindeni suferă.

„Este absolut adevărat că Rusia își folosește exporturile alimentare, în special exporturile de grâu, ca o formă de soft power”, a spus Caitlin Welsh, director al Programului Global pentru Securitatea Alimentară și a Apei la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și coautor al unei lucrări recente despre dominația crescândă a Rusiei asupra piețelor agricole globale în detrimentul Ucrainei.

 

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica