VIDEO: Stamate spune de ce n-a votat pentru ridicarea imunității Marinei Tauber

Deputata Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate nu a votat pentru ridicarea imunității deputatei Marina Tauber, vizată într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției, pentru că a perturbat o ședință de judecată, deoarece acțiunile acesteia sunt pasibile mai degrabă de o pedeapsă contravențională decât penală.

Precizarea a fost făcută chiar de către Olesea Stamate în cadrul ediției din 19 martie a emisiunii „Rezoomat”, de la RLive. Parlamentara a dat de înțeles că faptele care i se impută lui Tauber nu sunt „serioase” pentru o cauză penală, transmite newsmaker.md.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În cadrul emisiunii, Olesea Stamate a fost solicitată să comenteze de ce a ales să nu voteze pentru ridicarea imunității deputatei Marina Tauber

„Indiscutabil, acțiunile deputatei Marina Tauber trebuie sancționate ca și a cărui alt cetățean care a încalcă legea și perturbă activitatea, inclusiv sau în mod special, a instanțelor de judecată, în modul în care a făcut-o dumneaie. Doar că, din punctul meu de vedere, aceste acțiuni urmau să fie sancționate contravențional, și nu penal. Există articole în Codul contravențional care permit acest lucru. Se sancționează rapid, eficient. Dacă sancțiunea este mică, atunci se poate de discutat, de văzut. Dacă oricum de atâtea ori am modificat legea, știți cum, asta nu este neapărat bine, dar lucrurile pot fi făcute altfel. (..) Este ca și cum poliția a oprit un cetățean cu alcoolemie de 0,15, care-i clar contravențional, dar îi face dosar penal. Asta nu știu cât de bine se înțelege, dar, din punctul meu de vedere, nu era vorba de acțiuni penale”, a spus ea.

Totodată, deputat PAS a sugerat că cauza penală în care este învinuită Tauber nu ar fi „bine pregătită”. „De fiecare dată am votat pentru ridicarea imunității atunci când procurorul general a venit cu un dosar cât de cât, din ceea ce putem noi să examinăm, bine pregătit și cu argumentele necesare pentru ridicarea imunității.

În cazul de față eu mi-am expus părerea vis-a-vis de ceea ce i se impută doamnei Tauber și am decis să merg pe poziția mea”, a menționat aceasta.

Olesea Stamate consideră că dacă instanța de judecată o va achita pe Marina Tauber – afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, magistrații „vor fi blamați” de societate, iar în cazul în care o va condamna – unele persoane „vor râde” că a fost trasă la răspundere penală într-un asemenea dosar.

„Ce se întâmplă dacă dosarul ăsta va merge în instanța de judecată? Și ce se întâmplă dacă pe dosarul ăsta se obține o achitare? Atunci judecătorii care vor achita, vor fi blamați de societate că au achitat-o pe Marina Tauber. Și ce se întâmplă dacă se obține o condamnare? Atunci vor râde alții că a fost condamnată pe un asemenea dosar. Deci, eu cred că lucrurile trebuie să fie luate un pic mai în serios”, a declarat parlamentara.

Precizăm că procurorul general interimar Ion Munteanu a solicitat Parlamentului, pe 14 martie, ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, aceasta fiind vizată într-un dosar penal pentru amestec în înfăptuirea justiției.

Potrivit lui Munteanu, pe 12 aprilie 2023, Tauber a dat buzna în sala de judecată în care avea loc ședința într-un dosar în care era învinuit Ilan Șor, i-a numit „corupți” pe magistrații și procurorul de caz și i-a amenințat cu blocarea procesului de judecată prin invocarea faptului că afară așteptau 3.000 de simpatizanți ai acestuia.

Cererea a fost acceptată cu votul a 57 de deputați PAS, iar în consecință Tauber a fost lipsită de imunitate, pentru a 9-a oară, din 2019. Olesea Stamate a lipsit din plenul Legislativului în timpul votului.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica