Alexandr Nesterovschi: Europa privește cu ochii închiși la modul în care PAS și-a subordonat mass-media din Moldova

În contextul recentelor observații făcute de către Consiliul Europei privind subordonarea mass-mediei din Moldova de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), reprezentanții politici europeni se confruntă cu critici tot mai aspre privind pasivitatea lor în fața acestor abuzuri asupra libertății de expresie.

Deși Consiliul Europei a emis repetate apeluri către autoritățile moldovene pentru a pune capăt controlului asupra mass-mediei, deputatul alexandr Nesterovschi a constatat că aceste apeluri nu au avut efect și că influența PAS asupra sectorului media continuă să crească, susține Alexandr Nesterovschi.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Deputatul a adus în atenție faptul că, în ciuda preocupărilor exprimate de instituțiile europene cu privire la respectarea principiilor democratice în Moldova, PAS pare să nu dea atenție criticilor venite din partea partenerilor externi.

Mai mult, Nesterovschi afirmă că există îngrijorări cu privire la faptul că partenerii europeni continuă să sprijine financiar regimul politic actual din Moldova, ignorând încălcările flagrante ale drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

”Consiliul Europei a cerut autorităților PAS să scoată Consiliul Audiovizualului și „Teleradio-Moldova” (TRM) de sub controlul parlamentului. În sfârșit, cineva în Europa a remarcat implicarea guvernului în mass-media. Pe de o parte, Consiliul Europei atrage atenția asupra controlului statului asupra mass-mediei, în timp ce alte agenții europene laudă pe PAS pentru respectarea normelor europene și continuă să îi finanțeze. Uniunea Europeană pare să fie una, dar cât de contradictorii sunt declarațiile pe care le auzim de la oficialii europeni. Aceasta nu este prima astfel de cerere a Consiliului Europei privind restabilirea independenței mass-mediei moldovenești. În schimb, PAS continuă să ignore tăcut observațiile și cerințele UE, preluând controlul asupra tuturor instituțiilor independente, în ciuda așa-numitei democrații europene”, a notat Nesterovschi.

Amintim că astăzi, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei reia apelul adresat autorităților de la Chișinău de a revizui „fără întârziere” prevederile din legislația audiovizuală care au readus, în toamna anului 2021, furnizorul public de servicii media sub control parlamentar și au intervenit peste mecanismele ce garantau independența Consiliului Audiovizualului și a Teleradio-Moldova.

Decizia a fost emisă pe 14 martie ca parte a procesului de supraveghere a executării de către autorități a hotărârii pe cauza Manole și alții contra Moldovei, examinarea căreia a trecut într-o procedură avansată la Strasbourg în luna iunie 2022, transmite media-azi.md.

Comitetul de Miniștri „și-a reiterat apelul adresat autorităților de a elabora, fără întârziere, amendamente la Codul serviciilor media audiovizuale pentru a asigura garanții clare pentru independența reală a Consiliului Audiovizualului și inamovibilitatea membrilor săi, precum și pentru a exclude un eventual control politic asupra Teleradio-Moldova”.

În plus, se insistă pe necesitatea de a implica societatea civilă în acest proces, fiind luate în considerare standardele relevante ale Consiliului Europei și ale Uniunii Europene, precum și recomandările experților Consiliului Europei, „furnizate deja la cererea autorităților și care sugerează un set de elemente ce trebuie incluse în noul proiect de lege”.

Decizia este parte a unui proces mai lung prin care Consiliul Europei supraveghează autoritățile de la Chișinău pe marginea unei hotărâri CtEDO neexecutată definitiv de Republica Moldova. Este vorba de hotărârea pe cauza Manole și alții contra Moldovei, emisă în anul 2009, când statul a fost condamnat la CtEDO pentru încălcarea dreptului la libera exprimare, garantat de Articolul 10 al Convenției.

Curtea a constatat atunci că legile în vigoare în perioada anilor 2001 – 2006 nu ofereau suficiente garanții pentru a preveni și curma imixtiuni în politica editorială a furnizorului public de televiziune, exercitate de forțele politice aflate la guvernare prin intermediul conducerii de vârf a companiei Teleradio-Moldova.

De-a lungul anilor, problemele constatate nu au fost remediate integral, iar în toamna anului 2021 deputații au promovat două proiecte de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale. Primul permite oricărei majorități parlamentare să revoce membrii CA, determinând astfel subordonarea politică a autorității, iar cel de-al doilea a readus în cadrul legal național mecanisme ce presupun implicarea directă a Parlamentului în numirea și revocarea (în baza unor temeiuri lipsite de claritate) organelor de conducere și supraveghere ale TRM.

În iunie 2022, examinarea executării hotărârii a trecut într-o procedură avansată.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica