MAN a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională pentru a solicita verificarea constituționalității și nediscriminării cetățenilor odată cu implementarea de către guvernare a reformei „Restart”.

Reprezentanții MAN, deputatul Gaik Vartanean, Tatiana Oboroc și Vladimir Bolocan au menționat că este vorba despre discriminarea în primul rând a cetățenilor care locuiesc în Chișinău și UTA Găgăuzia.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Prin Legea 256, reforma sistemului de asistență socială „Restart”, au fost făcute un șir de modificări la actele normative ce țin de domeniul social, Legea cu privire la asistența socială și Legea cu privire la serviciile sociale. În contextul acestor modificări au fost încălcate principiile constituționale cât și actele normative internaționale la care Republica Moldova este parte, cu privire la protecția socială. A fost încălcat flagrant principiul egalității și nediscriminării, art. 16 din Constituție, art.47 privind dreptul la protecția socială, art.51 cu privire la dreptul persoanelor cu dizabilități. La fel, a fost încălcată Convenția europeană pentru protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Prin reforma „Restart”, legiuitorul a abordat discriminatoriu serviciile sociale din municipiul Chișinău în coraport cu acele servicii sociale din țară.

MAN consideră că toți beneficiarii serviciilor sociale din Republica Moldova, inclusiv cei din Chișinău sau UTA Găgăuzia sunt pe poziții egale și nu trebuie să fie discriminați.

Astfel de politici nu doar că sunt discriminatorii dar și favorizează separatismul în Republica Moldova, elemente periculoase atât în domeniul social cât și politic.

Intenția de bază a Guvernului în acest caz, este pedepsirea Chișinăului și UTA Găgăuzia și din punct de vedere financiar or, acest lucru este discriminatoriu și inadmisibil.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica