Politicienii UE evită să vorbească despre aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei înainte de alegeri

Eurocrații promit o aderare rapidă și în același timp încearcă să evite problema, scrie European Conservative

În timp ce prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal s-a întâlnit miercuri cu înaltul diplomat al UE Josep Borrell pentru a discuta despre viitoarea aderare a națiunii sale la UE, în culise, cei din Bruxelles temperează așteptările.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În timp ce Borrell a anunțat că Consiliul European va discuta „cum să accelereze și mai mult” aderarea Ucrainei în cadrul reuniunii lor de joi, un oficial al UE, vorbind anonim, a declarat pentru Politico:

Să fim sinceri: nimeni nu vrea să vorbească despre asta înainte de alegerile europene.

În ultimele două luni, eurocrații au fost aruncați într-o stare de panică, deoarece fermierii au intrat într-o revoltă deschisă împotriva reglementărilor lor draconice de mediu și a costurilor în creștere ale combustibilului, precum și a importurilor agricole ieftine din Ucraina, care au subcotat cu mult prețurile fermierilor din UE la legume şi fructe.

Având în vedere că transformarea Ucrainei în membră a blocului ar aduce-o automat pe piața comună, alimentele ieftine ucrainene care inundă UE ar putea deveni încă o dată un albatros în jurul gâtului politicienilor de la Bruxelles.

„A vorbi despre mai puține subvenții pentru fermierii europeni nu este ceva ce ați dori să puneți în sloganurile voastre de campanie – sau să oferiți drept muniție electorală pentru extrema dreaptă”, a declarat un oficial anonim pentru Politico , folosind un termen folosit pentru a discredita opoziția politică legitimă a lui. comunitatea agricolă.

Atunci nu este surprinzător faptul că discuțiile despre extinderea UE, care ar include și Moldova, Georgia și șase țări din Balcanii de Vest, au dispărut în fundal. În urmă cu deja o lună, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, le-a spus reporterilor despre aderarea Ucrainei:

Încă lucrăm la cadrul de negociere. … Cea mai bună presupunere este că nu va fi gata înainte de alegerile europene.

Aducerea Ucrainei bătute de război în bloc ar avea implicații mai largi. Ca membru al UE, ar avea unul dintre cele mai scăzute PIB-uri, ceea ce înseamnă că ar avea nevoie de așa-numita „finanțare de coeziune” – un transfer de fonduri către țară din regiunile mai bogate.

O notă internă a Consiliului UE din toamna anului trecut a indicat că, în acest scenariu, se estimează că 186 de miliarde de euro din fonduri UE ar ajunge în țară pe parcursul a șapte ani.

Extinderea viitoare ar însemna că toate țările actuale ale UE „vor trebui să plătească mai mult și să primească mai puțin”, se adaugă în document.

Viitoarea aderare a Ucrainei la NATO este și mai nesigură.

În timp ce ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat marți că lucrează pentru a asigura „un pas puternic și de anvergură” către aderare la summitul alianței militare de la Washington din iulie, ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat luna trecută că nu trebuie să vă așteptați ca alianța să emită o invitație de aderare în Ucraina la acel moment.

O clauză de asistență reciprocă (articolul 5) se află în centrul alianței și este privită ca principalul motiv pentru care Ucraina nu poate adera la NATO în timpul conflictului cu Rusia, deoarece aceasta ar putea trage imediat alianța în conflict.

 

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica