VIDEO: Deputatul Vasile Bolea atrage atenția asupra riscurilor votului prin corespondență: ”Este implementarea unei noi alternative de fraudă electorală”

Astăzi, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul Republicii Moldova, privind votul prin corespondență, deputatul Vasile Bolea, lider al partidului „Renaștere”, a ridicat o serie de întrebări referitoare la proiectul propus de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Vasile Bolea a afirmat că în forma actuală, acest proiect nu oferă garanții de securitate, dar deschide calea către posibile forme de fraudă electorală.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Deputatul Bolea a adus în atenție faptul că termenul de „pilotare” utilizat inițial în proiect urmează să fie înlocuit cu „implementare” la lectura a doua, iar acest lucru dă dovadă de o abordare netransparentă din partea partidului de la guvernare. Acesta a avertizat că, în loc să ofere o alternativă de vot, acest proiect ar putea ”deschide ușa” către noi forme de fraudă, fapt ce ar compromite integritatea procesului electoral.

”Astăzi a fost examinat un proiect nu privind pilotarea votului prin corespondență, or, cum un proiect pilot poate avea efecte juridice? Foarte simplu. La lectura a doua, cuvântul pilotare se va înlocui cu implementare. De fapt acesta nu va fi un vot informativ, dar implementarea unei alternative noi de fraudare a alegerilor care se întâmplă astăzi și aici”, a declarat Bolea de la tribuna Parlamentului.

De asemenea, Bolea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la securitatea votului prin corespondență, menționând că, deși plicurile ar urma să fie trimise către SUA și Canada, nimeni nu va cunoaște care este destinația finală a acestora. Deputatul a menționat de asemenea că în mai multe țări, inclusiv în state membre ale Uniunii Europene, Curtea Constituțională a invalidat alegerile din cauza deficiențelor sistemului de vot prin corespondență.

”Ce va fi cu securizarea acestui vot? Plicurile se vor porni spre SUA și Canada, dar noi nu știm unde vor ajunge ele. Sunt foarte multe probleme referitor la securitatea acestui vot prin corespondență. În mai multe țări, inclusiv în UE, Curtea Constituțională nu a validat alegerile din cauza deficiențelor acestui sistem pe care PAS vrea să-l implementeze”, a menționat deputatul.

Liderul partidului ”Renaștere” a acuzat PAS că propune acest proiect cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, iar această mișcare ar putea fi o încercare disperată de a influența rezultatele electorale în favoarea lor. Totodată, acesta a anticipat că, în curând, actualul regim PAS va fi înlocuit de alți actori politici, iar cetățenii care au fost decepționați de acțiunile lor îi vor sancționa atât la nivel de guvernare, cât și la nivel parlamentar și prezidențial.

”Actualul regim PAS s-a gândit cu jumătate de an înainte de alegeri prezidențiale să implementeze acest proiect , pentru că ei văd sondajele și văd cum pică. În curând ei vor pleca de la guvernare, iar cetățenii care au crezut în mincinoșii din PAS o îi scoată și din Parlament, și de la Președinție. Anume ei le vor da cartonașul roșu și vor pleca în istorie!”, a concluzionat acesta.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica