Autoritățile intenționează să reducă impozitul pe venit pentru investitorii în dezvoltarea afacerilor

Autoritățile intenționează să reducă cu 50 de procente impozitul pe venit pentru companiile care vor investi cel puțin jumătate de milion de euro în dezvoltarea afacerilor.

O asemenea măsură va fi inclusă în Programul Național de Dezvoltare Industrială și urmează să fie propusă Guvernului spre aprobare. Aceste subiecte au fost discutate public la o ședință comună a mai multor structuri guvernamentale.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În opinia unor oameni de afaceri, în prezent există câteva probleme cu care se confruntă aceștia, cum ar fi staționarea în vamă a camioanelor cu marfă, din care cauză comenzile întârzie să ajungă la clienți. Asemenea situații transmit semnale investitorilor, afirmă reprezentanții mediului de afaceri, care sunt de părerea că ar fi necesară armonizarea actelor normative la cerințele Uniunii Europene.

„Infrastructura și capacitatea vămii, orice moment de întârziere costă bani, săptămâna trecută mai multe camioane au fost ținute mai mult de opt ore la vamă. Pentru că avem acea clasificare la agentul economic autorizat care are o anumită undă verde pentru trecere a vămii și șoferii au trecut la metode clasice de trecere a vămii”;

„Legea cu privire la mecanismul de investiții în domeniul de importanță pentru securitatea statului este prevăzută expres că nu pot participa în activitatea instituțională, întreprinderi care au beneficiari finali incluși în lista jurisdicțiilor netransparente. Asemenea reglementări în UE nu există”, spun reprezentanții.

Autoritățile lucrează la un Program Național de Dezvoltare Industrială care va pune accent pe acordarea ajutorului de stat investitorilor în domenii importante, a comunicat secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Eduard Țugui.

Potrivit acestuia, elaborarea documentului se află la etapa finală și urmează să fie prezentat Executivului.

„Noi lucrăm la celelalte legi care sunt speciale pentru noi. Lucrăm la legea 174 și asta este o prioritate și o cerință de la UE cu privire la mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului. Discutăm împreună cu Agenția de Investiții pentru creare unui cadru normativ”, a menționat Eduard Țugui.

Președintele Comisiei Economie Buget și Finanțe, Radu Marian, a menționat că în urma discuțiilor va fi clar ce facilități poate oferi statul investitorilor care ar dori să vină în țara noastră.

„Până când nu vom avea un cadru pentru investiții ne va fi foarte greu. Suntem într-un curs contracronometru, nu știm ce se va întâmplă în Ucraina și care va fi contextul geopolitic, dar trebuie să facem tot ce putem”, a spus Radu Marian.

Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, România este principalul investitor în țara noastră, cu peste 1600 de companii. În ultimul an, din cauza războiului din Ucraina volumul investițiilor a scăzut, însă autoritățile au elaborat mai multe măsuri pentru a încuraja investitorii străini, printre care este digitalizarea afacerilor.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica