Siegfried Mureșan: Republica Moldova nu va adera la UE cât timp va avea trupe rusești pe teritoriul său

Republica Moldova nu va putea adera complet la Uniunea Europeană cât timp vor exista trupe rusești în Transnistria, a declarat președintele PPE, Siegfried Mureșan, la interviurile Digi24.ro.

Cu toate acestea, faptul că problema transnistreană nu este încă rezolvată, nu împiedică progresul în procesul de aderare, spune europarlamentarul. 0 seconds of 42 minutes, 37 secondsVolume 90%

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Siegfried Mureșan: Republica Moldova și Ucraina nu sunt ținute în antecameră. Ideea aderării graduale este ca înaintea aderării ele să fie integrate în cât mai multe programe europene. Pentru România, de când am depus cererea de aderare la UE și până am început negocierile de aderare au trecut patru ani și jumătate. Acum, pentru Moldova și Ucraina au trecut doi ani.

Rep. Moldova dorește în UE, UE dorește Repb. Moldova în rândurile sale, progresăm accelerat, mai ales dacă la Chișinău va fi în continuare un Guvern pro-european, sunt convins că vom face progrese majore.

Lucrurile merg bine, rapid. Vrem să facem mai mult și am inclus-o într-o serie de programe europene, astfel încât poate beneficia de pe urma lor, inclusiv financiar, la fel ca oricare stat membru. CE a preluat o idee pe care eu o susțin de doi ani de zile, Moldova și Ucraina să fie incluse în piața unică. Se poate face și înainte de aderare acest lucru.

CE a prezentat acest obiectiv, de a avea o integrare graduală, dar e nevoie de mai multe schimbări legislative și vor începe să vină în următoarele săptămâni.

Republica Moldova ar putea adera în următorii ani. Putem negocia multe capitole de aderare cu R. Moldova, chiar și neavând încă o soluție finală la chestiunea transnistreană. Nu îmi imaginez ca UE să accepte Rep. Moldova în rândurile sale cu soldați ruși staționați în regiunea transnistriană împotriva voinței autoritățile de la Chișinău. Faptul că nu avem încă o soluție la problema transnistreană nu ne împiedică să facem progrese în procesul de aderare. Situația de acolo trebuie rezolvată și va fi finalizată în viitor și nu reprezintă un impediment pentru Republica Moldova.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica