Victor Pruteanu: Raportul OSCE, unul extrem de critic, evidențiază probleme grave cu privire la procesul electoral din Republica Moldova

Mișcarea Alternativa Națională aduce în atenția opiniei publice raportul dur al misiunii de observare OSCE/ODIHR privind Alegerile Locale Generale din noiembrie 2023, prezentat de membrul biroului național al partidului nostru, Victor Pruteanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Raportul, extrem de critic, evidențiază probleme grave cu privire la procesul electoral din Republica Moldova, care demonstrează incompetența și rea intenția guvernării actuale.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Victor Pruteanu a subliniat: „raportul OSCE pentru alegerile Parlamentare din 2021 a avut în total 23 de recomandări, iar la acest raport de la ALG 2023 – 31. Numărul de recomandări prioritare, subliniate cu roșu de experții internaționali – în 2021 erau doar 6, acum sunt 11. Aici pot constata că toată lauda despre „noul Cod electoral votat în 2022” pe care și-o asumă PAS și membrii PAS din CEC este o mare minciună”.

În cadrul conferinței, Victor Pruteanu a evidențiat câteva dintre cele mai grave probleme identificate de experții internaționali:

Politizarea Comisiei Electorale Centrale (CEC): „Se constată îngrijorări cu privire la independența CEC și dominarea acesteia de către un singur partid. Solicităm revederea componenței CEC înaintea alegerilor Prezidențiale 2024 și Parlamentare 2025. MAN a acționat în judecată Parlamentul RM ca să o retragă de funcție pe Președintele CEC, numită acolo de Fracțiunea PAS, care a făcut în repetate rânduri declarații politice și a adus critici în defavoarea MAN.

Politizarea Consiliului de Administrație (CA) și a Televiziunii Publice (TRM): „Partidul de guvernare a politizat CA și TRM, încălcând standardele internaționale. Cerem modificarea legii pentru a asigura independența acestor instituții”.

Cenzura media și pe internet: „Suspendarea emisiei televiziunilor și blocarea de site-uri de către autorități constituie restricții disproporționate ale libertății de exprimare. Cerem încetarea cenzurii și respectarea libertății presei”.

Turul doi de alegeri trebuie organizat doar după ce se rezolvă toate contestațiile în judecată. MAN încă mai are două dosare în judecată pe cazul de la Bubuieci, iar PAS deja și-a pus primarul lor acolo.

În urma acestor constatări alarmante, Mișcarea Alternativa Națională solicită:

  • Depolitizarea CEC
  • Depolitizarea CA și TRM
  • Încetarea cenzurii media și pe internet
  • Implementarea recomandărilor ale OSCE/ODIHR

Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unui proces electoral corect și democratic în Republica Moldova și pentru respectarea principiilor internaționale.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica