Renato Usatîi: A început numărătoarea inversă pentru guvernare!

A fost creat Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea inițierii referendumului privind alegerile parlamentare anticipate

A început numărătoarea inversă pentru guvernare! Duminică, 24 martie, a fost creat Grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor inițierii referendumului republican consultativ privind alegerile parlamentare anticipate. Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, s-a arătat convins că în termen foarte scurt va fi colectat un număr imens de semnături ale cetățenilor, care doresc și cer alegeri parlamentare anticipate.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

El s-a referit la premisele care stau la baza necesității referendumului republican consultativ privind alegerile parlamentare anticipate. Este vorba de crizele din toate domeniile și incapacitatea guvernării de a le soluționa:

„Majoritatea moldovenilor doresc să scape de cea mai neprofesionistă guvernare din istoria țării. Sondajele de opinie arată că doi din trei moldoveni doresc să scape de această „grădiniță de copii”, ajunsă prin accident istoric la conducerea Moldovei. Cetățenii dezamăgiți sunt cea mai puternică forță de opoziție. Partidul Nostru va reprezenta această forță imensă, această voce puternică a oamenilor din Moldova”, a menționat Usatîi.

El a spus că întâlnirea de astăzi va da un semnal guvernării că numărătoarea inversă a început și a îndemnat colegii să se mobilizeze pentru buna organizare a procesului de comunicare cu oamenii și de colectare a semnăturilor.

ELENA GRIȚCO, membru al Consiliului și al Biroului Partidului Nostru, a declarat că actuala guvernarea trebuie să plece, pentru că ea nu mai funcționează:

„Le încurcă școlile, le încurcă grădinițele, le încurcă spitalele, le încurcă agenții economici și judecătorii incomozi, le încurcăm noi toți cu dumneavoastră. Mai nou, le încurcă și diaspora, pe care o divizează în „buni” și „răi”, oferindu-le unora posibilitatea de a vota prin poștă și lipsind pe alții de acest drept. …Noi nu am avut niciodată noroc de o conducere bună în țară, dar acum avem cea mai infantilă guvernare. Infantilă și, din păcate, orgolioasă. Iar aroganța lor nu lasă loc de îndoială că nu vor pleca de bună voie. Ei trebuie duși!”

ALEXANDR PETKOV, primarul municipiului Bălți, a declarat că actualul legislativ a eșuat:

„Suntem aici pentru a confirma o realitate amară: Parlamentul actual a eșuat în obligația sa fundamentală de a fi organul reprezentativ suprem al țării noastre. Interesele întregului popor nu mai sunt servite de actualul Parlament! Venim în fața poporului cu o cerere simplă, dar puternică: referendumul inițiat de noi nu este doar împotriva acestui Parlament eșuat, dar și pentru tarife și prețuri decente ca element de bază în asigurarea unui trai decent. Trebuie să înțelegem că nu este vorba doar despre prețurile la energia electrică, la gazele naturale, la transport, la alimente. Este vorba despre demnitatea noastră ca popor! Prin inițierea acestui referendum, ne exprimăm voința de a construi o societate mai echitabilă și mai prosperă”.

NINA CERETEU, primarul orașului Drochia, a apreciat că subiectul inițierii referendumului are o importanță capitală pentru Republica Moldova:

„Evenimentele din ultima vreme pun la îndoială capacitatea autorităților de a răspunde cu promptitudine și eficacitate la aceste provocări. Referendumul pentru care pledăm nu este doar un apel la vot, este un apel la responsabilitate civică, la participarea activă în procesul democratic și la reafirmarea dreptului fiecărui cetățean de a-și exprima voința. Participarea la referendum nu este doar un drept, ci și o datorie pe care o avem noi toți față de noi înșine, dar și față de generațiile viitoare”.

ROMAN CIUBACIUC, primarul orașului Cantemir, a vorbit despre situația precară din agricultură:

„În special, vinificația a fost mereu o parte esențială a economiei și culturii noastre locale. Ea aducea faimă regiunii noastre peste hotarele țării. Astăzi, privim cu durere cum această tradiție se erodează, iar vița-de-vie și sfera viticulturii luptă să supraviețuiască. Avem nevoie de o bază pentru ca întreprinderile să își restabilească producția aici, în localității țării. Alegerile anticipate sunt singura cale de a salva agricultura Moldovei și de a restabili gloria ei de altădată”.

STELA ONUȚU, primarul orașului Glodeni, a spus în discursul său că oamenii sunt disperați într-atâta încât sunt nevoiți să solicite credite pentru a-și achita serviciile comunale sau pentru a-și procura un pachet minim de produse alimentare. Ea a îndemnat colegii primari să profite de rolul de lideri în localități și să comunice oamenilor cum poate fi făcută schimbarea:

„Oamenii nu pot sau nu știu cum să-și exprime disperarea și revolta. Noi trebuie să ne asumăm acest lucru. Să o facem corect, legal și organizat. Dacă guvernanții ignoră legea, asta nu înseamnă că și noi trebuie să o facem. Prin asta ne deosebim de ei: respectăm legea, bunul simț și avem încrederea oamenilor din localitățile noastre”.

ALEXANDR SEVERIN, primarul orașului Fălești, s-a referit la problemele tinerilor care, în lipsa locurilor de muncă și salariilor adecvate, sunt nevoiți să plece din țară în căutarea unei vieți mai bune:

„Eu sunt un primar tânăr. O spun în cunoștință de cauză. Tinerii pleacă din raionul Fălești. Pleacă pentru că nu au unde lucra, nu au salarii adecvate și nu văd perspective pentru a-și întemeia o familie. Sunt sigur că noi putem să ne asumăm responsabilitatea pentru a influența lucrurile. Este important să nu ne lăsăm provocați, să acționăm la rece. Nu urmărim scopul destabilizării, dar scopul firesc de a contribui la o viață mai bună pentru cetățeni”.

VICTOR BOGATICO, primarul orașului Rîșcani, a criticat dezastrul din economie, provocat de guvernanți:

„În fanteziile sale, ministrul nostru al economiei își imaginează o creștere a PIB-ului de 10 la sută, dar în realitate se ocupă doar de retragerea ștampilelor și de o oarecare digitalizare. Dar ceea ce este înspăimântător este că nu e vorba doar de clovnerie. Că în spate se află uneori cel mai cinic lobby al intereselor corporațiilor internaționale și ale acționarilor băncilor occidentale. Ei nu reprezintă interesele businessului nostru autohton. Majoritatea dintre ei au o altă patrie. Noi nu am avut și nu vom avea niciodată o altă patrie! De aceea, noi, împreună cu toți cetățenii țării, trebuie să spunem tare și răspicat. PAS trebuie să plece de la guvernare!”.

Anterior, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a lansat propunerea inițierii unui referendum consultativ în care cetățenii să răspundă la întrebarea dacă vor sau nu alegeri parlamentare anticipate. În opinia sa, aceasta este singura soluție pentru a opri criza profundă în care a ajuns țara din cauza guvernării și distrugerea Republicii Moldova.

Usatîi s-a adresat președintelui țării Maia Sandu pe care a îndemnat-o să inițieze, fie ea, fie deputații, acest referendum republican. Dar nici Maia Sandu și nici deputații nu au răspuns așteptărilor celor două treimi din cetățeni care astăzi își doresc alegeri parlamentare anticipate. Conform legislației, cetățenii pot iniția un referendum republican consultativ, în acest scop fiind necesară colectarea a cel puțin 100 de mii de semnături.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica