Topul țărilor cu cel mai bun nivel de trai din lume

O pandemie a fost urmată de un război pe scară largă în Europa, ambele determinând creșterea prețurilor la alimente și combustibili. Evenimentele meteorologice extreme au arătat că schimbările climatice încep să se resimtă. Expresia „timpuri fără precedent” a început să sune uzată și lipsită de sens, scrie economist.com.

Toate acestea au avut un impact asupra standardelor de viață globale. Un indicator al acestui lucru, Indexul de Dezvoltare Umană (HDI) al ONU, a scăzut în 2020 pentru prima dată de la lansarea sa în 1990. A mai scăzut și în 2021. HDI este unul dintre cele mai utilizate măsuri ale dezvoltării țărilor, după PIB. Măsoară progresul în termeni de rezultate sociale, inclusiv speranța de viață la naștere, ani de școlarizare așteptați și medii și venitul național brut pe persoană. Ultimele date, publicate pe 13 martie, arată că HDI-ul global este în creștere din nou, dar progresul a fost lent și inegal.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

România se situează în prima jumătate a clasamentului în funcție de IDU, ocupând locul 53.

Elveția a ocupat primul loc în clasament pentru al doilea an consecutiv. Scorul său general este impulsionat de venituri ridicate și speranțe de viață lungi. Alte țări din Europa de Vest au unele dintre cele mai mari scoruri. Unele părți din Asia se descurcă bine, cu Hong Kong și Singapore în top zece. În alte părți este mai sumbru: țări precum Peru, Columbia, Libia și Libanul nu au făcut prea multe progrese din 2019. Standardele de viață în Ucraina și Rusia au scăzut și ele: țările au coborât cu 23, respectiv patru locuri între 2021 și 2022. Yemenul distrus de război, Belizeul sărac și îndatorat și Micronezia, o țară insulară expusă riscului de a fi înghițită de creșterea nivelului mării, au atins culmile în 2010 și au scăzut în fiecare an de atunci.

În cadrul OCDE, un club al țărilor bogate, valorile HDI s-au recuperat la sau au depășit nivelurile pre-pandemie. Dar acest lucru este valabil pentru mai puțin de jumătate dintre cele mai puțin dezvoltate țări din lume. Timp de 20 de ani, decalajul între țările cu cele mai mari și cele mai mici valori HDI s-a îngustat (cu excepția unei perioade scurte în jurul crizei financiare din 2007-2009). Dar din 2020 s-a lărgit.

Totuși, există motive de speranță. Haosul anului 2020 a arătat și că guvernele pot colabora la unele probleme importante. În timpul pandemiei, vaccinurile au fost dezvoltate, produse și distribuite cu o viteză remarcabilă, salvând aproximativ 20 de milioane de vieți numai în primul an. La COP28 anul trecut, lumea a dovedit că poate ajunge la un acord pentru a aborda schimbările climatice.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica