ULTIMA ORĂ: Un depozit subteran pentru gaze din Ucraina a fost lovit de mai multe rachete rusești

Un depozit subteran pentru stocare a gazelor din Ucraina a fost atacat duminică în timpul ultimului val de lovituri cu rachete ruseşti asupra centralelor electrice, a declarat compania de energie Naftogaz, administrată de statul ucrainean.

Ministerul Energiei şi distribuitorii ţării au declarat că Ucraina a intensificat importurile de energie electrică şi a oprit exporturile duminică, după recenta serie de atacuri ruseşti, în care importantul producătorul de energie DTEK şi-a pierdut 50% din capacitate.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Rusia a atacat vineri instalaţiile de generare şi transport de electricitate din Ucraina, provocând întreruperi semnificative în multe regiuni, iar instalaţiile energetice din trei regiuni ucrainene au fost, de asemenea, atacate duminică dimineaţa.

CEO-ul Naftogaz, Oleksi Cernişov, a declarat că echipamentele au fost avariate în timpul atacului şi că reparaţiile sunt în curs.

„Situaţia nu va avea un impact critic asupra operaţiunilor UGS, deoarece gazele sunt stocate adânc în subteran. Infrastructura de suprafaţă deteriorată va avea nevoie de reparaţii, totuşi avem suficiente capacităţi de rezervă pentru a atenua orice impact imediat”, a scris Cernişov pe Facebook.

Chernişov a spus mai devreme duminică că compania ţine pasul cu toate cererile clienţilor.

Ministerul Energiei a declarat într-un comunicat: „Pentru ziua curentă, importurile de energie electrică sunt prognozate la 14.900 megawaţi oră (MWh). Nu sunt aşteptate exporturi”.

Ucraina a importat 3.300 MWh cu o zi înainte de atacul din 22 martie, exporturile fiind de 2.148 MWh.

Pierderile (din atacul de vineri) au fost deja evaluate şi grupul DTEK a pierdut 50% din capacitatea sa de generare, putem spune oficial această informaţie”, a declarat Serhi Kovalenko, şeful companiei de distribuţie Yasno, la televiziunea naţională. Nu a mai dat detalii.

DTEK este cea mai mare companie privată de producere a energiei din Ucraina.

Kovalenko a spus că Rusia a atacat două părţi ale sistemului energetic – generarea şi distribuţia, lovind atât centralele termice, cât şi hidrocentrale.

„Inamicul a lovit puternic nodurile reţelei şi transformatoarele”, a spus el.

Ministerul a declarat că Rusia a încercat duminică să lovească o instalaţie critică de infrastructură energetică din regiunea Lvov din vestul Ucrainei.

„Echipamentele au luat foc şi instalaţia a fost scoasă din reţeau de energie. Nu au fost victime. Consecinţele sunt în curs de evaluare”, a spus ministerul.

Acesta a spus că liniile electrice din regiunea Kiev au fost avariate şi 1.400 de gospodării din două localităţi au pierdut curentul electric.

Chernşov a declarat că Naftogaz lucrează în prezent la localizarea şi eliminarea impactului atacurilor ruseşti.

„Nu există consecinţe critice pentru funcţionarea depozitelor (subterane), deoarece gazele se află la o adâncime considerabilă. Partea deteriorată a infrastructurii terestre va trebui restaurată, dar avem capacităţi de rezervă suficiente”, a spus el.

Cea mai mare parte a capacităţii de stocare a gazelor a Ucrainei se află în partea de vest a ţării şi este capabilă să stocheze aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz.

 

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica