Nagacevschi: După plecarea grupului de escroci politici, elementele toxice incluse în conceptul de reformă a justiției urmează a fi eliminate

Ex-ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, declară că Maia Sandu are de ales dintre două rele: Fie își asumă atacul asupra lui Hebel și scandalul internațional care se prefigurează. Fie se disociază de acest atac și îi acordă susținere lui Hebel. Indiferent care soluție nu ar alege-o, ,,reforma justiției” este un eșec deja nu doar pe intern, dar și pe extern.

Suspectă tăcerea Maiei Sandu și grupării PAS la ,,atacul” asupra lui Herman von Hebel, președinte al Comisiei politice de prevetting! Mai ales că jurnaliștilor din subordinea turnului li s-a autorizat atacul, susține Fadei Nagacevschi.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Maia Sandu se dovedește a fi participant activ în procesul de capturare a justiției prin intermediul așa-zisei reforme a justiției, numită prevetting? Sau vrea să ne convingă din nou că a crezut în sinceritatea celor care gestionează procesul de prevetting și nu poartă nici o vină?

După scandalul cu audierea degradantă a părinților judecătorului, Ion Chirtoacă, mi-aș permite să presupun că domnul Hebel a înțeles că a fost dus de nas de către membrii naționali delegați de Maia Sandu și PAS în cadrul Comisiei. Prin manipularea actelor care îi erau prezentate domnului Hebel de către secretariatul Comisiei controlat de către gruparea PAS, cu susținerea unor membri naționali delegați de către Maia Sandu și PAS în Comisie, astfel încât, sub autoritatea domnului Hebel să fie promovați nu cei mai buni candidați, dar cei mai loiali guvernării. Conștientizând cursa care i-a fost întinsă, îmi voi permite să presupun că domnul Hebel nu mai vrea să acționeze așa cum dorește guvernarea. Nu-și mai dorește niște cuțite în spate, mai ales că după reforma Curții Penale de la Haga a primit destule! Acest fapt a generat tensiuni imposibil de controlat și s-a decis probabil să se scape de domnul Hebel prin a-l face țap ispășitor pentru eșecul ,,reformei justiției”(prevetting).

Să fie clar, gruparea PAS nu vrea nici în ruptul capului să mai treacă cineva prevettingul (cu excepția unei persoane care ar reprezenta Curțile de Apel). De ce? Dacă trec alți candidați prevettingul, asta va afecta grav legitimitatea (și așa inexistentă) a actualilor membri CSM din partea instanțelor judecătorești promovați prin fraudă constituțională de către PAS. Reamintesc, actualii membri ai CSM au promis judecătorilor că pleacă din funcție, dacă alți candidați trec prevettingul ulterior numirii primilor în funcție pentru ca Adunarea generală a judecătorilor să poată alege din rândul tuturor candidaților care au trecut prevettingul.

Și iarăși presupun, domnul Hebel, pentru a se reabilita, dar și conștientizând faptul că persoane precum Paniș, Chirtoacă și alții au fost descalificați inițial abuziv de către Comisie, nu mai vede temeiuri pentru ca aceștia să nu treacă prevettingul, fapt care îi deranjează pe cei din PAS, care vor să scape de Hebel și, odată cu plecarea acestuia, fie continuă în componență redusă respingerea tuturor candidaților, fie blochează Comisia de prevetting.

Acum Maia Sandu are de ales dintre două rele: Fie își asumă atacul asupra lui Hebel și scandalul internațional care se prefigurează. Fie se disociază de acest atac și îi acordă susținere lui Hebel. Indiferent care soluție nu ar alege-o, ,,reforma justiției” este un eșec deja nu doar pe intern, dar și pe extern. După plecarea grupului de escroci politici de la guvernare, elementele toxice incluse de Maia Sandu și PAS în conceptul de reformă a justiției urmează a fi eliminate. Puterii judecătorești urmează a i se reda independența așa cum este prescris de Constituție, cu atragerea la răspundere a celor care au participat la capturarea justiției și a celor care au acceptat să execute indicații abuzive, susține avocatul Fadei Nagacevschi.

P.S. Și oare vom afla totuși cine ia propus pe acești experți străini: Herman Von Hebel; Victoria Henley; Nona Tsotsoria în cadrul Comisiei de evaluare? Va analiza cineva legătura acestora cu reformatorii naționali?

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica