UE şi Republica Moldova prelungesc acordul privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025

UE şi Moldova au decis, marţi, să prelungească valabilitatea actualului lor acord privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025. Acordul urmăreşte să sprijine Moldova în privinţa accesului la pieţele mondiale prin facilitarea tranzitului prin ţările UE şi, de asemenea, prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piaţa UE.

Acest acord cu Moldova, semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022, a sporit substanţial exporturile rutiere din Moldova către UE, în beneficiul ambelor economii.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

„Acest acord rutier este un element vital pentru Moldova, grav afectată de pierderea rutelor sale comerciale tradiţionale şi de războiul din Ucraina. Decizia de astăzi oferă previzibilitate operatorilor economici atât din UE, cât şi din Moldova şi confirmă sprijinul nostru ferm pentru Moldova. În următoarele 18 luni, schimburile economice rutiere dintre operatorii din UE şi cei din Republica Moldova pot continua fără obstacole.”, a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, potrivit comunicatului de presă al Comisiei Europene.

Acesta a fost instituit în urma pierderii unor rute de transport importante care trec prin porturile de la Marea Neagră şi pieţele de export din Ucraina către estul Ucrainei, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin liberalizarea parţială a transportului rutier de mărfuri prin acordarea de drepturi de tranzit şi de transport bilateral transportatorilor din Republica Moldova şi din UE pentru teritoriile lor respective, acordul contribuie la o mai bună ancorare a pieţei Republicii Moldova în UE. Acordul a consolidat, de asemenea, culoarele de solidaritate UE-Ucraina, facilitând transportul rutier între UE şi Moldova, care este o ţară de tranzit importantă pentru exporturile şi importurile ucrainene.

Exporturile rutiere din Moldova către UE au crescut cu 27 % în al treilea trimestru al anului 2022 şi cu 35 % în al treilea trimestru al anului 2023, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021. UE a beneficiat, de asemenea, de acord, întrucât exporturile UE pe cale rutieră către Moldova au crescut cu 30 % în valoare din al treilea trimestru al anului 2021 până în al treilea trimestru al anului 2022 şi s-au stabilizat aproximativ la aceeaşi valoare în al treilea trimestru al anului 2023.

Decizia de prelungire a acordului a avut loc în cadrul reuniunii de astăzi a comitetului mixt instituit în temeiul acordului şi nu modifică fondul acestuia, mai indică sursa citată.

Scopul prezentului acord este de a facilita temporar transportul rutier de mărfuri între şi pe teritoriul Uniunii Europene şi al Moldovei. Scopul său este de a contracara perturbările semnificative ale transportului rutier cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, prin acordarea de drepturi suplimentare de tranzit şi transport de mărfuri între cele două pieţe.

Data actuală de încheiere a acordului este 30 iunie 2024.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica