Unul din zece italieni a ajuns să trăiască în „sărăcie absolută”

Numărul de oameni care trăiesc în sărăcie în Italia a crescut în 2023, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, arată datele oficiale publicate luni, în ciuda relansării economice apărute după relaxarea restricţiilor impuse în timpul pandemiei, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Numărul persoanelor care trăiesc în “sărăcie absolută”, adică cei care nu sunt în măsură să cumpere bunuri şi servicii esenţiale, a crescut până la 5,75 milioane de persoane, sau 9,8% din populaţia Italiei, a informat Institutul naţional de statistică (ISTAT). Chiar dacă este vorba de o creştere modestă comparativ cu un nivel de 9,7% înregistrat în 2022, este vorba de cea mai ridicată rată a sărăciei înregistrată de Italia de la debutul colectării datelor statistice în 2014.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Economia Italiei şi-a revenit mai puternic din recesiunea provocată de pandemie în 2020-21 decât statele vecine, Germania şi Italia, iar această revenire a fost însoţită de o creştere a gradului de ocupare. Cu toate acestea, datele oficiale publicate de ISTAT arată că această revenire nu i-a ajutat prea mult pe cei săraci.

Comparativ, procentul celor care trăiau în sărăcie absolută în Italia era la 9,1% în 2020 şi la 9% în 2021, în plină pandemie, când impactul recesiunii asupra familiilor a fost contracarat, parţial, de numeroase măsuri de sprijin adoptate de Guvernul de la Roma.

ISTAT defineşte sărăcia absolută drept situaţia celor care nu sunt în măsură să cumpere bunuri şi servicii necesare pentru “un standard acceptabil de trai”, care să asigure că nu sunt izolaţi la marginea societăţii.

Cu excepţia unui declin în anul 2019, sărăcia în Italia a crescut constant de la un nivel de 6,9% înregistrat în 2014, când a început ISTAT să publice date statistice cu privire la acest indicator.

Anul trecut, Guvernul de centru dreapta condus de Giorgia Meloni a început să elimine un program de subvenţii, denumite “venit cetăţenesc”, introdus în 2019, în pofida avertismentelor unor economişti şi ale Băncii Italiei cu privire la impactul asupra celor săraci.

“Venitul cetăţenesc”, care potrivit ISTAT a ajutat aproximativ un milion de familii să iasă din sărăcie în 2019, a fost eliminat complet de la începutul acestui an, fiind înlocuit cu o subvenţie limitată care îi vizează în mare parte pe cei care fizic nu pot să muncească.

La nivel regional, datele arată că anul trecut rata de sărăcie absolută era de 9% în nordul Italiei, de 8% în centru şi de 12,1% în sudul Italiei, care în mod istoric este o regiune săracă. Comparativ cu 2022, rata sărăciei a crescut în 2023 în nordul şi centrul Italiei dar a scăzut în sud, conform datelor ISTAT.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica