Procesul împotriva șefei Găgăuziei va ajunge săptămâna viitoare în instanță

Veronica Dragali a declarat că procurorul care se ocupă de acest caz se află în etapa finală a procesului de sesizare a avocaților și a acuzaților.

Acuzațiile împotriva bașkanului (șeful) autonomiei găgăuze a Moldovei, Evghenia Guțul, vor fi aduse în fața instanței săptămâna viitoare, a afirmat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, comentând la postul Jurnal TV cazul finanțării ilegale a partidului de opoziție Șor, interzis anterior, precum și acuzațiile la adresa Evgheniei Guțul.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

“Procurorul care se ocupă de acest caz este în faza finală de sesizare a avocaților și a inculpatului. Dacă nu mă înșel, asta se va întâmpla săptămâna viitoare”, a răspuns Dragalin.

Guțul, care a câștigat alegerile pentru poziția de bașkan al Găgăuziei din mai 2023, a raportat presiuni din partea conducerii Republicii Moldova și a Parchetului Anticorupție. Potrivit acesteia, departamentul, în schimbul închiderii dosarului penal în care apare, i-a propus să demisioneze din funcție și să-și calomnieze colegii din partidul Șor. Ca răspuns, Guțul a declarat că nu se teme de dosare penale nedovedite.

După câștigarea alegerilor, Guțul și-a anunțat intenția de a consolida relațiile de prietenie ale regiunii, cu Rusia și a criticat politica de confruntare cu Moscova, dusă de Chișinău.

Autoritățile moldovenești au încercat să declare alegerile ilegale, dar parlamentul Găgăuziei și-a exprimat solidaritatea cu Guțul, iar în regiune au avut loc mai multe acțiuni de masă în sprijinul noului lider. După aceasta, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a refuzat să semneze un decret de aprobare a Evgheniei Guțul ca membru al guvernului, deși acest lucru este impus de legislația țării.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica