Veaceslav Ioniță: Marea ”afacere” a gazului din 2023 în stil neo-moldovenesc

Gazul în Republica Moldova nu este pur și simplu gaz, el mereu a fost o afacere de ”succes”, dar ce s-a întâmplat în 2023 va intra cu certitudine în manualele de economie, susține economistul Veaceslav Ioniță.

Moldova mereu a înregistrat diverse ”minuni” în sectorul gazelor naturale, dar anul 2023 a reușit să ne uimească chiar și pe cei care nu-i mai uimește nimic.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Ce a fost deosebit în acest 2023?

În perioada iunie 2023 – octombrie 2023, intermediarul Energocom procură de pe piața internațională 598.5 milioane m3 de gaze naturale la un preț mediu de 401,6 USD/1000m3 și achită 240,4 milioane USD. Până aici nu există nici un fel de probleme, prețul achitat de Energocom în această perioadă este mai mult sau mai puți similar cu prețul mediu de achiziție din Europa.

Dar, minunile încep de aici în colo.

Din câte am fost informați, Energocom are diverse probleme, legate de achizițiile mai vechi, din acest motiv ele decide să vândă aceste volume de gaze către Moldova-Gaz în perioada iunie 2023 – februarie 2024 la un preț mediu de 593,8 USD sau cu 48% mai scump decât la procurat. Din aceste tranzacții Energocom incasează de la Moldova-Gaz, sau mai bine spus de la noi toți, 356 milioane USD sau cu 126 milioane mai mult decât a plăt el pentru gazele naturale procurate. Evident Moldova-Gaz nu avea nici o dorință să procure aceste gaze la prețurile cu 50% mai mari decât prețul mediu Europea, dar petru această am avut Comisia pentru Situații Excepționale, care a obligat Modlova-Gaz să procure gaze naturale de la Energocom.

Însă, istoria nu se termină aici.

Ați intuit corect, Moldova-Gaz are și ea probleme, din acest motiv ei aplică cel mai mare adaos la gazul livrat populțaiei din toată isotria sa și în final obținem un tarif cu tot cu TVA de 18,07 lei/m3.

Pentru o claritate mai bună, am convertit toate prețurile în Lei/m3. Astfel Energocom a procurat gazele naturale cu 7,24 lei/m3. Apoi la vândut la Moldova-Gaz cu 10,62 lei/m3, aplicând un adaus de 3,38 lei/m3. Moldova-Gaz pentru populație a aplicat un adaus de 6,11 lei/m3, cel mai mare din toată istoria Moldovei și pune un preț final de 16,73 Lei/m3. Aici se mai adaugă 1,34 lei/m3 TVA și avem prețul final de 18,07 lei/m3 sau de 2,5 ori mai mare decât costul gazului natural. Când am un minut liber promit să fac un grafic din toată istoria noastră și să vedeți că noi nici odată nu am avut așa ceva nici pe aproape.

Deci strucutra tarifului la gaz este următoare: 40% prețul nemijlocit al gazului natural, 34% adausul Moldova-Gaz, 19% adaos Energocom și 7,4% TVA (notă TVA de 8% aplicat la un produs, constituie 7,4% din strucutra prețului final).

Autoritățile responsabile ne sunt datori cu o explicație la acest Afacere a Gazului din 2023, mai notează Veaceslav Ioniță.

A, da. De ce neo-moldovenesc?

Simplu. Sectorul energetci moldovenesc a vot mereu ”minunat”, dar ce a fost în 2023 e ceva nou, un stil aparte, e al nostru, moldovenesc, dar ”modernizat”, ceva deosebit, din acest motiv trebuia să-l desting cumva și cel mai potrivit este neo-moldovenesc.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

NEWS ALERT: Amenințare cu bombă pe Aeroportul din Chişinău. Un avion cu 220 de pasageri, deviat către Iași. A fost activat Planul Roșu

Activitatea aeroportului Chişinău a fost afectată, duminică seară, în urma unei ameninţări cu bombă, cursa aeriană Londra-Chişinău cu 220 de pasageri la bord fiind deviată către Iaşi. Update Aeronava LOT Varşovia-Chişinău a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din capitala Republicii Moldova. Cei 220 de...

Viktor Orban: Astăzi, UE reprezintă oligarhii ucraineni și marile companii americane

Există o atmosferă de război la Bruxelles. Astăzi, fără Ungaria, fără poporul maghiar, fără vocea guvernului ungar, nu există libertate în Europa - a spus premierul Viktor Orbán la radio Kossuth Bună dimineața, Ungaria! într-un interviu, scrie Origo.hu Lumea a devenit un loc periculos, toată...

Maia Sandu: „Acest sprijin crucial pentru Ucraina va spori securitatea regională”

Președinta Maia Sandu a declarat că ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina este crucial și va spori securitatea regională. Iar președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Radu Marian a menționat că votul din SUA este esențial pentru menținerea păcii în Moldova”,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica