Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor.

Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii vor cumpăra în continuare. De aceea, a “desenat” un tarif pentru cetățeni – peste 14 lei pe metrul cub de gaze, care este aproape dublu față de prețul contractual pe piața liberă.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Businessul moldovenesc, firește, nu vrea să se conformeze cu acest lucru. Marii consumatori au început să testeze cumpărarea gazelor naturale de pe platforma bursieră a Bursei Române de Mărfuri, cu reprezentanță la Chișinău și livrare începând cu 1 mai. Prețul de achiziție este de 7,35 lei pe metru cub. Ce trebuie să facă locuitorii de rând?

Dinamica cotațiilor de pe bursele internaționale începând cu luna aprilie indică o tendință de scădere a prețului, care acum se situează în jurul valorii de 325-340$ pe mia de metri cubi. Țin să menționez că prețul de furnizare a gazului de către “Energocom” în luna martie a fost de 450€, iar în aprilie de 350€ pentru mia de metri cubi. Cu alte cuvinte, bursele mondiale vând gazul cu 20% mai ieftin, dar cetățenii moldoveni sunt în continuare obligați să plătească din portofel o sumă insuficientă.

Cerem ca prețul gazelor să fie redus la costuri adecvate! Solicităm ANRE și “Moldovagaz” să inițieze de urgență procedura de revizuire a prețurilor pentru consumatorii din țară începând cu 1 mai, în baza noilor tendințe de pe bursele internaționale și proporțional cu ofertele comerciale de pe piața internă. Nu putem permite ca monopolul să continue să dicteze condiții poporului nostru, luându-i și ultimii bani ai poporului.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica