Octavian Calmîc: “În contractul de achiziție a gazelor din SUA nu există transparență”

În contractul de achiziție a gazelor naturale lichefiate din SUA de către Republica Moldova nu există transparență.

O astfel de opinie a exprimată fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, comentînd procesul de achiziție în probă a gazului natural lichefiat din SUA.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Potrivit lui, aceasta a fost doar o tranzacție comercială clasică, cînd dintr-o parte am cumpărat și în alta am consumat.

“Lipsesc multe informații. Nu există transparență în ceea ce privește achizițiile de gaze naturale, prețurile, cantitățile și furnizorii. Chiar și acînd în vedere această istorie cu gazul american, lumea trebuie să știr că în sistemul nostru național nu a intrat nicio moleculă de gaz american. A fost doar o tranzacție comercială clasică cînd dintr-o parte am cumpărat și în altă parte am consumat”, a declarat Octavian Calmîc.

Totodată, el a reamintit că această achiziție a fost efectuată în regim de testare, în volume mici, deoarece 2,6 milioane de metri cubi de gaz reprezintă practic nimic pentru Republica Moldova.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat, de asemenea, că achiziția lotului de probă de gaz natural lichefiat nu a fost comercială, ci una cu scopul de a testa și înțelege cum funcționează acest mecanism, condițiile de descărcare și procesul de rezervare a sloturilor.

“Pentru noi au fost mai multe elemente simbolice – a fost primul petrolier care a descărcat la Alexandroupolis. A fost o plăcere pentru noi să convenim cu grecii că o parte din această încărcătură o vom putea închiria”, a declarat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, în același timp, prețul gazului în cadrul acestui lot de probă a depășit doar puțin prețul gazului de la Gazprom, care este de 326 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în aprilie. El nu a numit cifra exactă, făcînd referire la condițiile contractului privind confidențialitatea.

Victor Parlicov și-pa exprimat speranța că în viitor livrările și volumele comerciale vor fi extinse, recunoscînd în același timp că principalul factor va fi prețul gazului.

“Acum a fost important și elementul prețului, dar a fost secundar. Dacă prețul ar fi fost semnificativ mai bun decît cel al Gazprom, cu siguranță am fi luat alte volume”, a rezumat ministrul Energiei.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica