Iurie Mărgineanu: Multe lucruri m-au uimit în ultimii ani de când e PAS-ul la guvernare, însă aici m-au dat jos

Avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu, declară că ”guvernarea dorește să lipsească de cetățenie persoanele, care sunt incluse în listele sancțiunilor altor state”, ori ”însuși sancțiunile economice aplicate propriilor cetățeni este o aberație totală, dar lipsirea propriilor cetățeni de cetățenie, este o aberație și mai mare, practic o catastrofă”.

Cu așa o rușine națională noi vrem să intrăm în familia Europeană?!

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Credeți-mă pe cuvânt, dar nu am putut să mă abțin să nu comentezi marasmul de ieri, votat de actuala guvernare în parlament.

Parlamentul a votat în prima lectură modificări la legea Nr. 25/2016 privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Multe lucruri m-au uimit în ultimii ani de când e PAS-ul la guvernare, însă aici m-au dat jos.

Aici, Vă rog atenție. Se solicită modificarea art.19 din legea nominalizată, care va avea un nou aliniat 4/1, cu următorul cuprins: “Cu privire la subiecții restricțiilor, cetățeni ai Republicii Moldova, Serviciul de Informații și Securitate analizează oportunitatea retragerii cetățeniei în conformitate cu art. 23 din Legea cetățeniei Republicii Moldova nr.1024/2000 și, după caz, sesizează Agenția Servicii Publice în vederea inițierii procedurii de retragere a cetățeniei Republicii Moldova.”

După cum vedeți Stimați prieteni, guvernarea dorește să lipsească de cetățenie persoanele, care sunt incluse în listele sancțiunilor altor state. Redarea lucrurilor prin termenul “restricții / sancțiuni internaționale”, este foarte amăgitoare, deoarece ei vorbesc de “sancțiuni internaționale”, de parcă ar fi vorba de unele tratate internaționale conf. art 8 din Constituția RM, unanim recunoscute, la care Republica Moldova este parte și este obligată să le respecte. Este total aberant, deoarece aceste sancțiuni nu sunt altceva decât sancțiuni economice impuse de alt stat, pentru cetățenii altor state, care nu se află sub jurisdicția sa. Este o practică mondială, măcar că ilegală, dar destul de cunoscută și des aplicată.

Deci, însuși sancțiunile economice aplicate propriilor cetățeni este o aberație totală, dar lipsirea propriilor cetățeni de cetățenie, este o aberație și mai mare, practic o catastrofă.

În Dreptul internațional, cetățenia, este unanim recunoscută de toate Tratatele și Convențiile în domeniul Drepturilor Omului și ale cetățeanului, iar institutul de cetățenie în dreptul internațional, are de peste două secole, încă din Grecia antică.
Pentru juriști, desigur pentru cei care au făcut studii fundamentale, nu pentru cei ci au trecut prin coridoarele facultății, este știut, că sunt 3 modalități de dobândire a cetățeniei: 1. Prin naștere; 2. Prin naturalizare; și 3. Prin redobândire.

Corespunzător, eu n-o să ating modalitatea doi și trei, deoarece aici statul are drepturi mai largi, conform legii speciale nr.1024/2000. Însă dobândirea cetățeniei prin naștere, pe teritoriul țării noastre, n-are dreptul nimeni, da chiar nimeni să o ea, doar de cetățeanul singur să se dezică de ea. Și aici intervin unele garanții, chiar și atunci când cetățeanul se dezice de cetățenie, iar o altă cetățenie nu are, oricum decretul emis în acest sens în partea retragerii cetățeniei, nu poate întră în vigoare, până când cetățeanul nu capătă o altă cetățenie. Aceste lucruri sfinte pentru cetățean, sunt unanim recunoscute și respectate de toate statele lumii.

Însă după cum se vede Moldova nu face parte din lumea civilizată, dar încă mai dorim să intrăm în familia statelor Europene, Convenția căreia o cităm și prin vis? Cum poți retrage cetățenia cetățeanului, care s-a născut pe acest pământ, face parte din etnia de bază, care formează acest stat? Mai mult de cât atât, nașterea nu numai a părinților, ci și a stră – stră – strămoșilor.
Deja nimic nu mai este clar. Foarte multe cutii pandorice a deschis actuala guvernare, s-ar putea de spus că a mai deschis una, însă nu despre cutia pandorei este vorba, ci mai degrabă despre teoria conspirațiilor.

Este așa o teorie în politologie, Fereastra Overtoniană, sau Fereastra Overton. Termenul poartă numele filozofului american Joseph P. Overton, ceia ce cu 2,3 ani în urmă era practic imposibil, astăzi vedem că a devenit normă.

Era de necrezut dacă nu citeam cu proprii ochi. Comportamentul guvernării sub frontispiciul integrării europene chipurile a unui “partid proeuropean”, aplică metode staliniste.

Totodată mă întreb, da poate aceste metode staliniste și sunt standardele europene?

Modalitatea de lipsire de cetățenie a mai existat pe teritoriul nostru, atunci când am făcut parte din imperiul sovietic. Când plenul comitetului central al URSS se răfuia cu disidenți incomozi, alungându-i după hotarele țării.

Nu a crezut nimeni că peste ani buni ne vom întoarce înapoi. Chiar nu vedeți că mai multe principii care am crezut că au căzut în beznă, au fost reînviate, ca exemplu: Prrzumția vinovăției; Kto ne s nami, tot protiv nas; Lipsirea de cetățenie și expulzarea din țară; îmbogățirea ilicită, care mergea tot timpul în cumul cu componența de speculație; ideologie de stat; restricții la libertatea de exprimare și de gândire etc…

Domnilor guvernanți, sau poate tovarăși, mai știi…? Vă comportați ca niște cotropitori, nu ca copiii acestui meleag.
Sper mult de tot, că tot ce faceți voi este monitorizat de Consiliul Europei și nu numai…., mai specifică avocatul și profesorul universitar, Iurie Mărgineanu.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica