BREAKING: Contrabanda cu țigări în România este în creștere

Piața neagră a țigaretelor din România a înregistrat o creștere în martie 2024 până la 9,8% din totalul consumului, comparativ cu 7,7% în ianuarie, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

Este cea mai abruptă creștere a cotei țigărilor de contrabandă pe piața românească la două luni, din septembrie 2013 și un record al nivelului contrabandei în România pentru ultimii trei ani, susțin autorii studiului, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Ponderea produselor de contrabandă din Republica Moldova scade

Potrivit lui Marian Marcu, Director General Novel Research în martie 2024 contrabanda cu produse din tutun a înregistrat cea mai mare creștere în regiunea sud-vest a României, cu 6,7 p.p. până la 11,9%. De asemenea, în zona de vest cu 5,8 p.p. până la 14,1%. Dar cea mai afectată regiune a României de piața neagră rămâne nord-est cu o cotă de 21,3%, în creștere cu 2,1 p.p. față de ianuarie.

„Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, cea mai mare pondere o deține în continuare Duty Free (peste 41%), urmată de Bulgaria, aflată în creștere semnificativă cu 7,5 p.p. până la 20,5%. Pe de altă parte, ponderea produselor din Republica Moldova scade cu 5,7 p.p. până la 15,9%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

De ce crește contrabanda

Această creștere semnificativă a cotei țigărilor de contrabandă este pusă de specialiști, în special pe seama creșterilor repetate ale nivelului taxării și scăderii puterii de cumpărare în România față de statele vecine precum Bulgaria.

„Din experiența de până acum, putem spune că, de regulă, se înregistrează majorări bruște ale contrabandei, la fiecare salt neplanificat al accizelor. Anul trecut, Guvernul României a decis o creștere accelerată a accizelor, mai mult și mai repede decât prevedea calendarul abia stabilit, iar consecințele se văd deja. Sperăm ca acest avans al comerțului ilegal să nu marcheze un trend și să se respecte ceea ce a mai rămas din calendarul prevăzut în Codul Fiscal”, a precizat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Totodată Gilda Lazăr precizează că marii contribuabili, au nevoie de predictibilitate fiscală și stabilitate legislativă, însă în acest an electoral în dezbaterea Parlamentului României se află „nu mai puțin de zece inițiative legislative anti-tutun, unele dintre ele conținând prevederi radicale care pot impulsiona contrabanda, cum ar fi interzicerea expunerii pachetelor la raft”.

„Pentru că, pe sub tejghea, se poate vinde orice, mai ales în orașele mici și în mediul rural”, constată Gilda Lazăr.

La rândul său, Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România califică drept îngrijorătoare creșterea de peste două puncte procentuale a pieței negre a țigărilor din România, „mai ales că depășește nivelul mediu al contrabandei din Uniunea Europeană, de circa 8%, conform studiului KPMG”.

În fiecare an, statele membre ale UE pierd peste 11 miliarde de euro prin contrabanda cu produse din tutun.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica