Scade sprijinul pentru Uniunea Europeană în Polonia

O mare majoritate a polonezilor continuă să aprecieze apartenența la Uniunea Europeană, dar sprijinul slăbește, scăzând la 77%, față de 85% cu un an mai devreme și 92% în 2022, potrivit unui sondaj CBOS publicat vineri, înaintea alegerilor europene din iunie, citează AFP.

Sondajul a fost realizat după opt ani la putere, din 2015 până în 2023, a partidului populist PiS, aflat în conflict permanent cu Bruxellesul și revenit în opoziție după ultimele alegeri din octombrie, care au readus la guvernare la Varșovia o coaliție proeuropeană.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

„Sprijinul este încă foarte puternic, dar sondajul confirmă o tendință de scădere”, a declarat pentru AFP Anna Materska-Sosnowska, politolog la Fundația Stefan Batory. Cel mai scăzut nivel de sprijin pentru UE, de 72%, a fost înregistrat în 2013.

În prezent, aproximativ 17% dintre respondenți se declară împotriva prezenței Poloniei în UE, cu 7 puncte procentuale mai mult decât în 2023 și cu 12 puncte mai mult decât în urmă cu doi ani, potrivit sondajului realizat în martie pe un eșantion de aproximativ 1.000 de persoane.

Sprijinul polonezilor pentru UE, peste media europeană
Această scădere a entuziasmului la nivel european este în concordanță cu rezultatele Eurobarometrului.

Conform acestor sondaje, realizate cu o metodologie diferită, aproximativ 62% dintre polonezi erau mulțumiți de apartenența lor la UE, ceea ce reprezintă o scădere de zece puncte față de 2002. Potrivit Eurobarometrului, sprijinul polonezilor pentru UE rămâne ușor peste media europeană (61%).

Potrivit CBOS, aproximativ trei din cinci polonezi consideră că apartenența Poloniei la UE din 2004 încoace a adus mai multe beneficii decât dezavantaje. Puțin peste unul din cinci (21%) crede contrariul, iar 15% consideră că există un echilibru între efectele pozitive și cele negative.

Potrivit doamnei Materska-Sosnowska, declinul se datorează „unei campanii negative desfășurate timp de ani de zile” de către partidul Lege și Justiție (PiS) și unor acțiuni „inexplicabile sau neexplicate” ale UE, cum ar fi Pactul Verde.

„De asemenea, oamenii se străduiesc să știe ce reprezintă cu adevărat UE, că este o comunitate de valori”, a adăugat ea, regretând „absența unei narațiuni pozitive despre UE”.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

VIDEO Renato Usatîi: Viitorul șef al Serviciului Vamal va fi o rudă a lui Recean

Viitorul șef al Serviciului Vamal "va fi o rudă a prim-ministrului, numele lui care începe cu litera C", spune președintele Partidului Nostru Renato Usatîi. Sergiu Cojocari, angajat al Centrului Național Anticorupție, ar fi următorul șef la Vamă, scrie bloggerul Eugeniu Luchianiuc.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost ucis într-un accident de elicopter

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost ucis într-un accident de elicopter, au anunţat luni un oficial iranian şi agenţia de presă Mehr. Presa iraniană a confirmat decesul preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, şi al ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian,...

Horoscop 20 mai – o zodie își poate negocia bani pentru tot anul

Horoscop 20 mai - o zi cu noutăți. Avem energie și suntem puși pe treabă de luni, că sunt multe de făcut și mai apar oameni care se oferă să ne ajute. GEMENI O să puteți da drumul proiectelor pe care le-ați început mai demult și...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica