Iurie Mărgineanu: Consider că țările Europene la moment își fac jocurile geopolitice du contul țărilor sărace așa ca noi

Juristul Iurie Mărgineanu constată în contextul verdictului Consiliul European cu privire la statutul de candidat de aderarea la UE, Articolul 75 alin.1 al Constituției RM menționează expres: “Cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sînt supuse referendumului.”.

Mărgineanu se întreabă și întreabă societatea – temele pe acasă sunt deja făcute? Desigur că nu.

Potrivit lui Iurie Mărgineanu Peste 2-3 zile vom auzi verdictul Consiliul European cu privire la statutul de candidat de aderarea la UE (poate).

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Măcar că sunt cam sceptic (nu echivalează cu împotrivă) la acest capitol, dar totuși…..

Știu, îmi dau bine seama că este alegerea partidului de guvernământ de a depune cererea de aderare.

După mine ar trebui să existe un referendum de a întreba populația țării ce dorește, dar ei o fac așa cum doresc, fără a consulta poporul, SUVERANUL ACESTEI ȚĂRI.

Art. 75 alin.1 al Constituției RM menționează expres: “Cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sînt supuse referendumului.”

După cum vedeți se evidențiază “cele mai importante probleme….”.
Fiți de-acord că, aderarea la o uniune de state cum ar fi UE este o problemă importantă, nu numai pentru o parte a societății noastre, dar și pentru întreg poporul.

Cu așa succes țara poate fi dusă de un “domnitor” cât este la guvernare la polul nord sau sud, după bunul lui plac…

Dar, amintesc că conducerea unui stat nu este a conduce un SRL, SA sau un ONG, unde se hotărăște soarta unui grup de interese. Aici se hotărăște soarta unei țări, a unei națiuni de astăzi și pentru viitor.
Menționez aceste momente nu că nu-mi doresc să trăiesc ca si europenii în condiții similare sociale, economice, dar și din punct de vedere a valorilor și principiilor statului de drept, pe care satele UE le proclamă.

Privesc aceste momente ca un card-blanch și ca pe o eventuală momeală în care Europenii puțin trișează….

Vă mai aduceți aminte cu câțiva ani în urmă de AIE-1, AIE-2, AIE-3 și parada de oficiali de rangul cel mai înalt, ale țărilor lumii și chiar vice președintele pe atunci, actualul președinte al SUA și chipurile povestea de succes al R. Moldova?

Semnarea acordului de asociere cu UE (fără măcar să-l citească), și multe alte evenimente de “succes”….

Evidențiez aceste evenimente importante, din considerentul că, întrebați fiind demnitarii noștri de ce nu depun cererea de aderare, ei răspundeau:

– că încă nu e timpul, deoarece dacă vom depune, fără temele făcute pe acasă, va fii refuzată cererea și nu ar fi bine ca să ne refuze.
Acum mă întreb și vreu să vă întreb și pe voi, temele pe acasă sunt deja făcute? Desigur că nu.

Numai cât face declarația Doamnei Președinte că, noi nu avem stat de drept! Atunci apare întrebarea logică, primesc în UE și state care nu au atins nivelul statului de drept? Desigur că nu. Iata ca anume aici și este “bobic ascuns…”

Se face totul în ciuda cuiva, cred că vă pricepeți în ciuda cui?

Atunci vom deveni candidați și sper că vom deveni, dar nu-mi doresc cu așa preț, adică în ciuda cuiva… Deoarece în așa circumstanțe (în ciuda cuiva) vom sta mult și bine în anticamera UE.

Drept exemplu, în prezent, patru state din Balcanii de Vest și Turcia din 1999 au statut de candidați. Cu Serbia și Muntenegru se desfășoară negocieri de aderare, în timp ce Macedonia de Nord și Albania așteaptă încă demararea acestor negocieri. Bosnia-Herțegovina și Kosovo nu au primit deocamdată nici măcar statutul de candidați, deși Bosnia-Herțegovina, de exemplu, a făcut cererea de aderare încă în 2016. Kosovo a anunțat în decembrie 2021 că va face în curând cererea, chiar dacă unele țări din UE nu recunosc oficial statul Kosovo.

Consider că țările Europene la moment își fac jocurile geopolitice du contul țărilor sărace așa ca noi, care speră din sărăcia lor la un viitor mai bun.

Un eveniment nu mai puțin important. Voi chiar credeți că europenii nu înțeleg, că noi dorim să profităm de acest gest?

Priviți, nouă încă nu ni sa acceptat cererea, dar deja demnitarii noștri solicită de la UE creare de fonduri de subvenționare, pentru asigurarea cu energetică a țării.

Eu consider că europenii și nu numai ei , vor râde încă mult timp de tupeul nostru….

Dacă sincer, am o impresie că noi construim pe paie și pleavă fundamentul aderării.

Înțelepciunea poporului nostru ne vorbește despre necesitatea construcției, edificării casei pe un fundament de piatră.

 

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Horoscop 2 mai – o zodie poate descoperi niște bani în cont

Horoscop 2 mai - o zi cu emoții constructive. O să facem și treabă, ca mai e de lucru și la serviciu și acasă, dar ne putem și plimba și întâlni la un restaurant, la un picnic cu cei pe care-i avem la inimă. Taur Se...

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza. Ucraina va ridica de la sol avioanele F-16 imediat după Paștele ortodox din 5 mai, au transmis oficialii de la Kiev. Între timp, țara prezidată de...

ULTIMA ORĂ: Control minuțios timp de câteva ore la Aeroport pentru o fostă candidată la primăria municipiului Bălți

O fostă candidată pentru primăria municipiului Bălți, scoasă din alegeri pentru legături cu Șor, a fost ținută câteva ore la Aeroport pentru control minuțios. Este vorba de Victoria Șapa care declară că "ieri am zburat acasă, în țara mea dragă - Moldovă. La aeroportul din...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica