UE cere câte 10 euro pentru fiecare doză de vaccin AstraZeneca

Un avocat la Uniunii Europene a solicitat, miercuri, unei instanțe din Bruxelles să impună o amendă mare companiei AstraZeneca pentru întârzierile în livrările de vaccinuri împotriva Covid-19 către UE, scrie Reuters.

Avocatul Uniunii Europene susține că blocul comunitar vrea câte 10 euro pentru fiecare zi de întârziere, pentru fiecare doză de vaccin AstraZeneca. Acesta a spus că UE vrea și penalități de 10 milioane de euro pentru fiecare încălcare a contractului.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

„AstraZeneca nici măcar nu a încercat să respecte contractul”, a declarat avocatul UE, Rafael Jafferali, în fața unei instanțe de la Bruxelles în prima ședință cu privire la fondul cauzei.

Verdictul instanței este așteptat luna viitoare.

Contractul semnat de Comisia Europeană cu AstraZeneca prevedea 300 de milioane de doze pentru cele 27 de țări membre, eșalonat în  anul 2021. Cu toate acestea, AstraZeneca a livrat doar 30 de milioane de doze în primul trimestru. Pentru cel de-al doilea trimestru, compania a anunţat că va putea livra numai 70 de milioane de doze.

Compania a declarat în repetate rânduri că contractul nu este obligatoriu, deoarece s-a angajat doar să facă „cele mai bune eforturi rezonabile” pentru a livra dozele promise.

AstraZeneca este acuzată că a distribuit dozele către „alți clienți”.

Compania a declarat că dozele produse în Marea Britanie au fost rezervate în baza unui contract semnat de guvernul britanic cu Universitatea din Oxford, care a dezvoltat vaccinul.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza. Ucraina va ridica de la sol avioanele F-16 imediat după Paștele ortodox din 5 mai, au transmis oficialii de la Kiev. Între timp, țara prezidată de...

ULTIMA ORĂ: Control minuțios timp de câteva ore la Aeroport pentru o fostă candidată la primăria municipiului Bălți

O fostă candidată pentru primăria municipiului Bălți, scoasă din alegeri pentru legături cu Șor, a fost ținută câteva ore la Aeroport pentru control minuțios. Este vorba de Victoria Șapa care declară că "ieri am zburat acasă, în țara mea dragă - Moldovă. La aeroportul din...

VIDEO: Demisia șefului Lagardere, pentru acuzații de corupție, îi pică foarte prost lui Andrei Spînu

Demisia șefului Lagardere, compania franceză implicată în scandalul de la aeroportul din Chișinău, după ce a fost pus oficial sub învinuire pentru acte de corupție, îi pică foarte prost vicepremierului Andrei Spînu și nu face decât să accentueze bănuielile rezonabile în legătură cu posibile...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica