Dumbrăveanu: Instituțiile spitalicești sunt alertate de reducerea mijloacelor financiare, astfel încât sumele planificate nu acoperă nici cheltuielile de personal

Fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu constată că ”instituțiile spitalicești sunt alertate de reducerea mijloacelor financiare, în special pentru instituții medicale cu profil pediatric, astfel încât sumele planificate nu acoperă nici cheltuielile de personal”

Situația economică din țară – povară pentru instituțiile de menire socială.

În perioada când se discuta proiectul Legii Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, am atenționat autoritățile că indexarea cu 6,9 % a cheltuielilor pentru întreținerea instituțiilor medicale (plata încălzirii, energiei electrice etc.), pentru produse alimentare, medicamente este insuficientă, reieșind din inflația prognozată și tarifele care erau doar pe punctul inițial de majorare.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

În luna curentă, instituțiile medicale au primit factura pentru gaze și în majoritatea cazurilor este vorba despre dublarea cheltuielilor. Pe lângă aceasta, au crescut cu cca 20 % și prețurile pentru produsele alimentare achiziționate.

Instituțiile spitalicești sunt alertate de reducerea mijloacelor financiare

Totodată, instituțiile spitalicești care sunt în proces de negociere cu CNAM a Contractelor pentru anul 2022, sunt alertate de reducerea mijloacelor financiare, în special pentru instituții medicale cu profil pediatric, astfel încât sumele planificate nu acoperă nici cheltuielile de personal. Și aceasta se admite în condițiile informării sistematice despre confruntarea cu probleme majore la achitarea salariilor și datoriilor care se acumulează față de furnizorii de medicamente, din motivul lipsei mijloacelor financiare.

Cum în așa circumstanțe instituțiile medicale vor asigura calitatea actului medical, dacă preocuparea de bază este să facă față majorării tarifelor, creșterea prețurilor la produsele de primă necesitate și onorarea obligațiilor salariale față de angajați?
Cu regret, aceeași situație se atestă și în cadrul instituțiilor rezidențiale de asistență socială, care asigură îngrijirea a sute de beneficiari.

Se impun acțiuni concrete, care ar asigura buna funcționare a instituțiilor de menire socială și evitarea riscurilor pentru activitatea acestora, prin compensarea integrală a cheltuielilor care sunt în continuă creștere.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza. Ucraina va ridica de la sol avioanele F-16 imediat după Paștele ortodox din 5 mai, au transmis oficialii de la Kiev. Între timp, țara prezidată de...

ULTIMA ORĂ: Control minuțios timp de câteva ore la Aeroport pentru o fostă candidată la primăria municipiului Bălți

O fostă candidată pentru primăria municipiului Bălți, scoasă din alegeri pentru legături cu Șor, a fost ținută câteva ore la Aeroport pentru control minuțios. Este vorba de Victoria Șapa care declară că "ieri am zburat acasă, în țara mea dragă - Moldovă. La aeroportul din...

VIDEO: Demisia șefului Lagardere, pentru acuzații de corupție, îi pică foarte prost lui Andrei Spînu

Demisia șefului Lagardere, compania franceză implicată în scandalul de la aeroportul din Chișinău, după ce a fost pus oficial sub învinuire pentru acte de corupție, îi pică foarte prost vicepremierului Andrei Spînu și nu face decât să accentueze bănuielile rezonabile în legătură cu posibile...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica