UE a primit răspuns clar de la OPEC | Nu este posibil să înlocuiască livrările de petrol ale Rusiei

OPEC a informat Uniunea Europeană că sancţiunile actuale şi viitoare împotriva Rusiei ar putea crea unul dintre cele mai grave şocuri de aprovizionare cu petrol, că ar fi imposibil să înlocuiască aceste volume şi a semnalat că nu va pompa mai mult ţiţei.

Oficialii Uniunii Europene au purtat discuţii la Viena cu reprezentanţi ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, pe fondul solicitărilor grupului de a creşte producţia şi pe măsură ce UE ia în considerare potenţiale sancţiuni pentru petrolul rusesc, transmite news.ro cu referire la Reuters.

”Am putea observa pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi (bpd) din exporturile ruseşti de petrol şi alte lichide asociate, ca urmare a sancţiunilor actuale şi viitoare sau a altor acţiuni voluntare”, a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, conform unei copii a discursul său văzut de Reuters.

”Având în vedere perspectivele actuale ale cererii, ar fi aproape imposibil să se înlocuiască o pierdere în volume de această magnitudine”.

Uniunea Europeană şi-a reiterat apelul în cadrul reuniunii pentru ţările producătoare de petrol să analizeze dacă pot creşte livrările pentru a ajuta la reducerea preţurilor la petrol, a declarat un oficial al Comisiei Europene pentru Reuters.

Petrolul rusesc a fost exclus de la sancţiunile UE până acum. Dar după ce blocul de 27 de ţări a convenit săptămâna trecută să sancţioneze cărbunele rusesc – primul măsură care ţinteşte aprovizionarea cu energie – unii oficiali înalţi ai UE au spus că petrolul ar putea fi următorul.

Comisia Europeană elaborează propuneri pentru un embargo petrolier asupra Rusiei, au declarat luni miniştrii de Externe din Irlanda, Lituania şi Ţările de Jos, la o reuniune a miniştrilor de Externe ai UE la Luxemburg, deşi nu a existat un acord de interzicere a ţiţeiului rusesc.

Australia, Canada şi Statele Unite, care depind mai puţin de livrările de energia ale Rusiei decât Europa, au interzis deja achiziţiile de petrol rusesc.

Ţările UE sunt împărţite dacă să le urmeze exemplul, având în vedere dependenţa lor mai mare şi potenţialul ca această mişcare să crească preţurile energiei deja ridicate din Europa.