UE a primit răspuns clar de la OPEC | Nu este posibil să înlocuiască livrările de petrol ale Rusiei

OPEC a informat Uniunea Europeană că sancţiunile actuale şi viitoare împotriva Rusiei ar putea crea unul dintre cele mai grave şocuri de aprovizionare cu petrol, că ar fi imposibil să înlocuiască aceste volume şi a semnalat că nu va pompa mai mult ţiţei.

Oficialii Uniunii Europene au purtat discuţii la Viena cu reprezentanţi ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, pe fondul solicitărilor grupului de a creşte producţia şi pe măsură ce UE ia în considerare potenţiale sancţiuni pentru petrolul rusesc, transmite news.ro cu referire la Reuters.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

”Am putea observa pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi (bpd) din exporturile ruseşti de petrol şi alte lichide asociate, ca urmare a sancţiunilor actuale şi viitoare sau a altor acţiuni voluntare”, a declarat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, conform unei copii a discursul său văzut de Reuters.

”Având în vedere perspectivele actuale ale cererii, ar fi aproape imposibil să se înlocuiască o pierdere în volume de această magnitudine”.

Uniunea Europeană şi-a reiterat apelul în cadrul reuniunii pentru ţările producătoare de petrol să analizeze dacă pot creşte livrările pentru a ajuta la reducerea preţurilor la petrol, a declarat un oficial al Comisiei Europene pentru Reuters.

Petrolul rusesc a fost exclus de la sancţiunile UE până acum. Dar după ce blocul de 27 de ţări a convenit săptămâna trecută să sancţioneze cărbunele rusesc – primul măsură care ţinteşte aprovizionarea cu energie – unii oficiali înalţi ai UE au spus că petrolul ar putea fi următorul.

Comisia Europeană elaborează propuneri pentru un embargo petrolier asupra Rusiei, au declarat luni miniştrii de Externe din Irlanda, Lituania şi Ţările de Jos, la o reuniune a miniştrilor de Externe ai UE la Luxemburg, deşi nu a existat un acord de interzicere a ţiţeiului rusesc.

Australia, Canada şi Statele Unite, care depind mai puţin de livrările de energia ale Rusiei decât Europa, au interzis deja achiziţiile de petrol rusesc.

Ţările UE sunt împărţite dacă să le urmeze exemplul, având în vedere dependenţa lor mai mare şi potenţialul ca această mişcare să crească preţurile energiei deja ridicate din Europa.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza. Ucraina va ridica de la sol avioanele F-16 imediat după Paștele ortodox din 5 mai, au transmis oficialii de la Kiev. Între timp, țara prezidată de...

ULTIMA ORĂ: Control minuțios timp de câteva ore la Aeroport pentru o fostă candidată la primăria municipiului Bălți

O fostă candidată pentru primăria municipiului Bălți, scoasă din alegeri pentru legături cu Șor, a fost ținută câteva ore la Aeroport pentru control minuțios. Este vorba de Victoria Șapa care declară că "ieri am zburat acasă, în țara mea dragă - Moldovă. La aeroportul din...

VIDEO: Demisia șefului Lagardere, pentru acuzații de corupție, îi pică foarte prost lui Andrei Spînu

Demisia șefului Lagardere, compania franceză implicată în scandalul de la aeroportul din Chișinău, după ce a fost pus oficial sub învinuire pentru acte de corupție, îi pică foarte prost vicepremierului Andrei Spînu și nu face decât să accentueze bănuielile rezonabile în legătură cu posibile...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica