O „nouă ordine mondială” este necesară, transmite Kremlinul. Dar nu cu SUA la vârf

SUAEste nevoie de o “nouă ordine mondială”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care şi-a exprimat luni acordul cu preşedintele american Joe Biden.

Reprezentantul preşedinţiei ruse a adăugat însă că Statele Unite nu pot construi, noua ordine mondială, transmite Reuters, agenție citată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Într-o convorbire cu presa, Peskov a arătat că Biden se referea la o lume „americano-centrică”, însă aceasta nu va exista în viitor.

Schimbul de remarci ilustrează foarte bine, potrivit Reuters, concurenţa între Rusia şi Statele Unite, în contextul războaielor din Ucraina şi Gaza. Moscova încearcă să atragă de partea sa ţările în curs de dezvoltare, pentru o versiune proprie a viitorului, fără „hegemonia” americană.

Biden a afirmat într-un discurs rostit vineri că ordinea care a funcţionat bine timp de 50 de ani după cel de-al doilea război mondial „cumva s-a epuizat”, iar americanii au ocazia să facă multe, „dacă suntem suficient de îndrăzneţi şi avem suficientă încredere în noi, pentru a uni lumea aşa cum n-a mai fost niciodată”.

Peskov a menţionat că, spre deosebire de multe alte cazuri, în privinţa necesităţii unei noi ordini este de acord cu Biden, însă fără „concentrarea tuturor mecanismelor de conducere a lumii în mâinile unui singur stat”. El a arătat că Rusia nu consideră Statele Unite capabile de o astfel de construcţie. „În privinţa aceasta nu suntem de acord, deoarece Statele Unite (…) indiferent despre ce ordine mondială vorbesc, se referă la o ordine mondială americano-centrică, adică o lume care se învârte în jurul Statelor Unite. Nu va mai fi aşa”, a spus purtătorul de cuvânt.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Guvernul din Georgia spune că va vota marţi legea contestată referitoare la “influenţa străină”

Premierul georgian a promis că parlamentul va vota marţi proiectul de lege privind "influenţa străină", în ciuda manifestaţiilor de masă care denunţă un text ce îndepărtează ţara de Europa şi o îndreaptă spre Moscova, relatează AFP. "Parlamentul va acţiona mâine în conformitate cu voinţa majorităţii...

Eurovision: candidații LGBT au fost suprareprezentați în 2024

Eurovision 2024 a fost marcat de un număr aproape record de candidați LGBT+, făcând din nou spectacolul o platformă pentru probleme de diversitate, scrie L'Internaute Eurovision a fost un concurs kitsch și plictisitor, a devenit cool. Mirosea a naftalină, acum este un avanpost al diversității...

VIDEO: Valeriu Ostalep spune cine ar putea câștiga din primul tur contra Maiei Sandu

Valeriu Ostalep susține că dacă toți oponenții Maiei Sandu la prezidențiale ar înainta un singur candidat, acesta ar câștiga din primul tur, ori nici un politician din istoria Republicii Moldova nu a avut un asemenea antirating cum are actualul președinte.

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica