BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”.

Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în prezent Comanda Strategică) a declarat pentru BBC că există „un risc serios” ca Ucraina să piardă războiul din acest an.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Motivul, spune el, este „pentru că Ucraina poate ajunge să simtă că nu poate câștiga”.

„Și când se ajunge la acel punct, de ce vor mai vrea oamenii să lupte și să moară, doar pentru a apăra neapărat?”.

Ucraina nu este încă în acel moment. Dar forțele sale sunt extrem de scăzute în ceea ce privește muniția, trupele și apărarea antiaeriană. Mult-anunțata contraofensivă de anul trecut nu a reușit să-i alunge pe ruși de pe terenul pe care l-au capturat, iar acum Moscova se pregătește pentru o ofensivă de vară.

Deci, cum va arăta Ucraina și care sunt obiectivele sale strategice probabile?

„Forma ofensivei ruse care va veni este destul de clară”, spune generalul Barrons. „Vedem că Rusia este învingătoare în prima linie, folosind un avantaj de cinci la unu în artilerie, muniție și un surplus de oameni întăriți prin folosirea de arme noi”.

Acestea includ bomba de alunecare FAB, o „bombă mută” din epoca sovietică adaptată, echipată cu aripioare, ghidaj GPS și 1.500 kg de exploziv puternic, care face ravagii apărării ucrainene.

„La un moment dat în această vară”, spune generalul Barrons, „ne așteptăm să vedem o ofensivă rusă majoră, cu intenția de a face mai mult decât să avanseze cu mici câștiguri pentru a încerca, probabil, să depășească liniile ucrainene”.

„Și dacă se întâmplă acest lucru, am risca ca forțele ruse să pătrundă și apoi să exploateze zone din Ucraina unde forțele armate ucrainene nu le pot opri”.

Ucrainenii trebuie să ghicească pe unde vor ataca rușii

Dar unde?

Anul trecut, rușii știau exact unde era probabil să atace Ucraina – din direcția Zaporojie, spre sud, spre Marea Azov. Ei au planificat în consecință și au oprit cu succes avansul Ucrainei.

Acum cizma este pe celălalt picior, în timp ce Rusia își adună trupele și obligă Kievul să ghicească unde va ataca în continuare.

„Una dintre provocările pe care le au ucrainenii”, spune dr. Jack Watling, cercetător senior în războiul terestru la thinktank-ul Whitehall, Royal United Services Institute, „este că rușii pot alege unde își trimit forțele”. „Este o linie de front foarte lungă, iar ucrainenii trebuie să poată apăra totul”.

Ceea ce, desigur, nu pot.

„Armata ucraineană va pierde teren”, spune dr. Watling „Întrebarea este: cât de mult și care centre de populație vor fi afectate?”.

Este foarte posibil ca Statul Major al Rusiei să nu fie încă ferm în ce direcție să-și canalizeze efortul principal. Dar este posibil să împărțim în linii mari diferitele opțiuni, în trei locații largi.

„Harkov”, spune Dr. Watling, „este cu siguranță vulnerabil”. Fiind al doilea oraș al Ucrainei, situat periculos de aproape de granița cu Rusia, Harkov este un obiectiv tentant pentru Moscova.

În prezent, orașul este lovit zilnic de rachete rusești, Ucraina neputând să dispună de suficiente apărări antiaeriene pentru a evita amestecul letal de drone, rachete de croazieră și rachete balistice îndreptate în direcția sa.

„Cred că ofensiva din acest an va avea ca prim obiectiv ieșirea din Donbas”, adaugă generalul Barrons, „și ochii lor vor fi pe Harkov, care se află la aproximativ 29 km de granița cu Rusia, un obiectiv major”.

Ar putea Ucraina să funcționeze în continuare ca o entitate viabilă dacă Harkov ar cădea? Da, spun analiștii, dar ar fi o lovitură catastrofală atât pentru moralul, cât și pentru economie.

Liniile de apărare construite anul trecut de ruși le împiedică acum o eventuală ofensivă

Zona din estul Ucrainei cunoscută în mod colectiv drept Donbas este în război din 2014, când separatiștii susținuți de Moscova s-au declarat „republici populare”. În 2022, Rusia a anexat ilegal cele două oblaste Donbas și provinciile Donețk și Luhansk. Aici au avut loc cele mai multe lupte pe uscat în ultimele 18 luni.

În mod controversat, Ucraina a depus eforturi enorme, atât în forță umană, cât și în resurse, încercând să păstreze mai întâi orașul Bahmut și apoi Avdiivka. Le-a pierdut pe ambele, dar și unele dintre cele mai bune trupe de luptă ale sale. Kievul a replicat că rezistența sa a provocat rușilor pierderi foarte mari.

Este adevărat, câmpul de luptă din aceste locuri fiind supranumit „mașina de tocat carne”. Dar Moscova are mult mai multe trupe de aruncat în luptă – iar Ucraina nu are.

Comandantul forțelor americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat că, dacă SUA nu trimit mult mai multe arme și muniții în Ucraina, atunci forțele sale vor fi depășite pe câmpul de luptă cu zece la unu.

Mărimea contează. Tactica, conducerea și echipamentul armatei ruse pot fi inferioare celor ale Ucrainei, dar are o asemenea superioritate în număr, în special artileria, încât, dacă nu face nimic altceva în acest an, opțiunea implicită a Moscovei va fi să continue să împingă forțele Ucrainei înapoi în direcția vestică, luând sat după sat.

Zaporojie. Și acesta este un premiu tentant pentru Moscova. Orașul din sudul Ucrainei cu peste 700.000 de locuitori (în timp de pace) se află periculos de aproape de liniile frontului rusești.

Este, de asemenea, un ghimpe în coasta Rusiei, având în vedere că este capitala unei regiuni cu același nume pe care Rusia a anexat-o ilegal și, totuși, orașul încă trăiește liber în mâinile ucrainene.

Dar formidabilele linii de apărare pe care Rusia le-a construit anul trecut la sud de Zaporojie, în așteptarea dovedită corectă a unui atac ucrainean, ar complica acum un avans rusesc pe acolo.

Așa-numita Linie Surovikin, constând din trei straturi de apărare, este împletită cu cel mai mare și mai dens câmp minat din lume. Rusia ar putea demonta parțial acest lucru, dar pregătirile sale ar fi probabil detectate.

Obiectivul Rusiei este ”de a genera un sentiment de deznădejde”

Obiectivul strategic al Rusiei din acest an poate să nu fie nici măcar teritorial. Ar putea fi pur și simplu să zdrobească spiritul de luptă al Ucrainei și să-i convingă susținătorii occidentali că acest război este o cauză pierdută.

Dr. Jack Watling consideră că obiectivul Rusiei este „de a încerca să genereze un sentiment de deznădejde”. „Această ofensivă rusă nu va pune capăt în mod decisiv conflictului, indiferent de modul în care se desfășoară pentru ambele părți”, spune el.

Generalul Barrons este, de asemenea, sceptic că, în ciuda situației groaznice în care se află acum Ucraina, Rusia își va aduce automat avantajul cu un avans decisiv. „Cred că rezultatul cel mai probabil este că Rusia va fi făcut câștiguri, dar nu va fi reușit să mai pătrundă în Ucraina”.

„Nu va avea forțe suficient de mari sau suficient de bune pentru a pătrunde până la râul Dnipro, dar războiul se va fi transformat deja în favoarea Rusiei”.

Un lucru este cert: președintele rus Vladimir Putin nu are nicio intenție să renunțe la atacul său asupra Ucrainei.

Putin este ca un jucător de poker care își joacă toate cărțile. El se bazează pe faptul că Occidentul nu va mai furniza Ucrainei mijloacele suficiente pentru a se apăra.

În ciuda tuturor summit-urilor NATO, a tuturor conferințelor și a tuturor discursurilor emoționante, există șanse să aibă dreptate.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Veaceslav Ioniță: Moldovenii au plătit cel mai mare tarif la gaz din regiune și unul din cele mai mari tarife din Europa

Moldovenii au plătit cel mai mare tarif la gaz din regiune și unul din cele mai mari tarife din Europa, potrivit datelor Eurostat, publicate de expertul economic, Veaceslav Ioniță. Măcar undeva suntem primii, susține expertul. Conform datelor Eurostat, în a doua jumătate a anului 2023, moldovenii...

VIDEO: Scandal la ședința CEC. Bolea către Postică: „Sunteți aici în calitate de avocat al PAS”

Astăzi, în cadrul unei aprinse ședințe a Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova, deputatul Vasile Bolea, lider al partidului „Renaștere”, a adus acuzații împotriva reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Conform declarațiilor sale, membrii PAS ar fi folosit ședința CEC pentru promovarea politică. Bolea...

Partenerii de dezvoltare constată că independența judiciară a rămas o problemă semnificativă din cauza corupției

Săptămâna aceasta, raportul anual al Departamentului de Stat al Statelor Unite privind drepturile omului în Moldova a evidențiat problemele de corupție sistemică și transparență în cadrul guvernului țării, scrie presa străină. "Pe măsură ce Moldova se confruntă cu aceste provocări, apar preocupări atât în Moldova,...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica