Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine.

O astfel de opinie a exprimat expertul în securitate și fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, în cadrul emisiunii Puls, relatează Noi.md.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Comentînd proiectul de lege elaborat de Ministerul român al apărării, care permite președintelui acestei țări să decidă măsurile care ar asigura securitatea cetățenilor României, care se află inclusiv pe teritoriul țării noastre, el a menționat că asemenea știri provoacă temeri întemeiate în societatea moldovenească, unora chiar frică.

Valeriu Ostalep consideră că securiștii români ar fi trebuit să informeze conducerea lor că, în ciuda discuțiilor îndelungate despre un parteneriat strategic, în societatea moldovenească există încă îngrijorări serioase față de România, pentru a înțelege cu ce greșesc în Republica Moldova și de ce românii sînt percepuți astfel în țara noastră.

Expertul în securitate și fostul viceministru de Externe a explicat că acest lucru se datorează, în special, memoriei istorice. Nu s-a scurs foarte mult timp după anul 1941, atunci pe teritoriul nostru au fost uciși 300 de mii de persoane. Așa ceva nu se uită, deși în manualele ”lor” de istorie această tragedie este trecută sub tăcere, deși este un subiect serios.

În plus, Valeriu Ostalep a vorbit și despre comportamentul nu foarte plăcut al României în ultimii 30 de ani, cînd cetățenilor Moldovei li se impune cu forța denumirea limbii, în mod nefiresc studierea istoriei nici nu a statului vecin, dar a poporului vecin.

”Pe parcursul celor 30 de ani eu am tot atras atenția la particularitatea filologică a programului școlar: noi nu studiem istoria nici unui alt popor vecin, doar istoria românilor. De ce nu istoria ungurilor sau a ucrainenilor, sau a rușilor?”, s-a întrebat el.

Expertul a menționat că, de fapt, noi, ca oameni cu rațiune, înțelegem că acest lucru se face intenționat pentru ca treptat să dispară sentimentul de unitate între cetățean și stat.

Valeriu Ostalep a amintit și de situația absurdă în care premierul unei țări vecine afirmă la propriu că în Republica Moldova trăiesc doar români.

”Cred că toate aceste declarații nu poartă un caracter de prietenie nici față de statul nostru, nici față de poporul nostru multinațional. Eu respect foarte mult poporul român, dar nu și acele servicii române și conducerea lor, care au, în opinia mea, viziuni și tendințe expansioniste. Să începem cu faptul, că cetățenii lor ne conduc deja de mulți ani. Cetățeanul lor ocupă funcția de șef al serviciului nostru, – mai exact, al lor de informații în Moldova.

Cetățeanul lor este președintele parlamentului, cetățeana lor – președinta țării noastre”, a spus Expertul în securitate și fostul viceministru de Externe.

Cetățeanul lor este președintele parlamentului, cetățeana lor – președinta țării noastre”, a spus Expertul în securitate și fostul viceministru de Externe.

De asemenea, el a menționat că în proiectul de lege privind apărarea națională elaborat de Ministerul Apărării Naționale a României există formulări vagi și nu este precizat clar în ce caz de pericol pentru cetățenii români aflați în afara teritoriului național se pot lua măsurile necesare pentru a-i proteja, cîți dintre aceștia trebuie să fie.

“Ce se are în vedere? Cineva a scris ceva pe “telegram”? Sau ne atacă extratereștrii? Sau tu însuți creezi aceste probleme, și apoi tot tu le rezolvi? În istoria noastră asemenea chestii au avut loc în mod repetat, și de fiecare dată totul se termina foarte prost nu numai pentru noi, dar și pentru România. Nu știu ce rost au aceste repetări…”, a declarat Valeriu Ostalep.

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Cornelia Cozonac: Lăsați procurorii să-și facă treaba …..

Jurnalista de investigații Cornelia Cozonac scrie ca ar fi depistat dosare penale la rudele unor membri ai comisiei de vetting. Da eu am mai multe intrebari la Comisia parlamentara, bunaoara cum i-au selectat pe membrii comisiilor de prevetting si vetting. Candidatii propuși de partenerii de dezvoltare...

VIDEO: Scandalul de la Teleradio-Moldova ia amploare

Ies noi detalii despre problemele de la Teleradio Moldova. Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare al Teleradio-Moldova, constată un haos fără precedent în instituție. Banii publici se cheltuie în secret, emisiuni de interes public nu se produc, știri despre viața din republică se fac puține,...

Zaharova: O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la UE ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO

O aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar echivala cu extinderea în continuare spre est a NATO, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, întrebată în legătură cu posibilitatea ca cele două ţări să devină...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica