„Nu văd un motiv să-mi dau demisia” declară Herman von Hebel, președintele Comisiei Pre-Vetting

Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, respinge acuzațiile dintr-o investigație jurnalistică precum că ar fi adus prejudicii de milioane de euro în timp ce activa la Curtea Penală Internațională.

„Nu văd acest articol ca pe un atac la persoana mea, dar ca pe un atac la munca totală făcută de Comisia Pre-Vetting”, a declarat Herman von Hebel în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV. Totodată, președintele Comisiei Pre-Vetting a precizat: „Nu văd un motiv pentru a-mi da demisia”.

Urmărește-ne și pe t.me/Omniapres

Herman von Hebel a declarat că investigația jurnalistică publicată la Chișinău se bazează pe un articol din 2018 care conține informații necomplete și acuzații nejustificate.

„Dacă tot este scris în acel articol ar fi adevărat, nu m-aș fi aflat aici, niciodată nu m-aș fi considerat potrivit pentru funcția de președinte al Comisiei Pre-Vetting. Evident, doar persoane cu o integritate înaltă pot ocupa astfel de funcții. Acel articol conținea multe informații necorecte. S-a întâmplat în 2013 când am început să lucrez la Curtea Penală Internațională. Știam că lucrurile nu mergeau bine și am sugerat să se facă unele schimbări. Apoi toate acele state care sunt parte la statutul Curții mi-au acordat acest mandat de reorganizare la nivel de grefă. Asta am făcut timp de 18 luni. Întreaga structură a fost practic reorganizată. Sunt foarte multe rapoarte din partea unor auditori externi arată că a fost un rezultat, că tot procesul a fost susținut de președinte, de procurorul curții, de sindicate, de membrii personalului”, a declarat Herman von Hebel
El a precizat că cheltuielile pentru reorganizare au fost în limitele bugetului și a adăugat că nu a crezut relevante detaliile acelui proces de la Curtea Internațională Penală de la Haga pentru cetățenii din Republica Moldova.

„În orice reorganizare sunt nemulțumiri. Ca și în cazul reformei justiției din Moldova. Ceea ce vedem la pre-vetting, întotdeauna o să fie o oarecare critică, este o parte necesară a unui asemenea proces, mai ales când e vorba de oameni care simt că funcția lor ar putea cumva să fie amenințată și ar putea să o piardă. Asta s-a întâmplat atunci, asta se întâmplă acum în Republica Moldova. Nu văd acest articol ca pe o problemă despre ce s-a întâmplat la Curte, dar de ce oamenii din Moldova ar fi interesați de ceea ce s-a întâmplat la Curtea din Haga acum șase, opt, nouă ani în urmă. Nu-l văd ca pe un atac la persoana mea, dar ca pe un atac la munca totală făcută de Comisia Pre-Vetting, la munca comisiilor de vetting și un atac asupra programului guvernării în a asigura o reformă a sistemului judiciar”, a menționat președintele Comisiei Pre-Vetting.

După publicarea rezultatelor investigației care a fost efectuată de Anticoruptie.md în privința Președintelui comisiei de Pre-vetting, Herman von Hebel, am considerat necesar să depun o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu, pe motiv de lipsă a unei reputații ireproșabile și a admiterii unei situații de incompatibilitate, declară Magistrata Marina Rusu.

BREAKING NEWS: Magistrata Marina Rusu a depus o cerere privind revocarea membrilor Herman von Hebel și Tatiana Răducanu

  -----
@omniapres.md

Recomandăm și ...

Valeriu Ostalep: “Securiștii români ar fi trebuit să-și informeze conducerea despre ce fac ei greșit în Moldova”

În societatea moldovenească există îngrijorări și temeri cu privire la România din cauza memoriei istorice neplăcute, a impunerii cetățenilor Moldovei a denumirii limbii și a studierii nefirești a istoriei românești, precum și din cauza viziunilor și aspirațiilor expansioniste ale conducerii țării vecine. O astfel de...

Alexei Lungu despre paradoxul tarifelor: Prețul gazelor scade pe bursele mondiale, dar în Moldova crește

Monopol este al doilea nume al regimului Sandu. Doamna președinte a construit un singur centru de decizie în toate sferele, dând la o parte punctele de vedere alternative. Este vorba și despre sectorul gazelor. Ca orice monopolist, Sandu înțelege că indiferent de prețurile stabilite, oamenii...

BBC: Există un risc serios ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia anul acesta

Fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie avertizează că Ucraina ar putea fi înfrântă de Rusia chiar în 2024. Motivul ar fi că ucrainenii ajung să simtă că ”nu mai pot câștiga”. Generalul Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune (în...

ULTIMA ORĂ

Opinie

Politica